Connect with us

България

До днес: 25 000 украинци е приела България

Публикувана

на

Над 1,2 млн. бежанци са напуснали Украйна от началото на войната преди десет дни. Повечето от тях влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и северна Румъния, предава „Гардиън“. Полша е приела почти 800 000 украинци, каза зам.-министърът на вътрешните работи Павел Шефернакер. Само в последните 24 часа границата са прекосили 106 000 души – най-големият брой от началото на войната.

В Унгария са влезли 140 000 души от Украйна, по данни на тяхното външно министерство. Почти 200 000 са избягали в Румъния, като днес се очаква румънското правителство да одобри създаването на буферен фонд за финансиране на разходите за настаняване на средно 70 000 души на ден за период от 30 дни. Румъния иска и помощ от ЕС.

Това е най-бързо разгръщащата се бежанска криза, която Европа е виждала от края на Втората световна война, коментира върховният комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди, цитиран от „Гардиън“.

От 24 февруари 2022 г. до днес през всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25 хил. украински граждани, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция“, цитирана от БТА. На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване – 90-дневен престой в рамките на всеки шестмесечен период в България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила – статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Министърът на туризма Христо Проданов обяви в петък, че държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Той посочи, че сумата все още не е окончателно решена. „Към такава сума се ориентираме, защото това според нас ще покрива разходите за изхранване и престой, коментира Проданов. По негови думи компенсациите ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Най-вероятно помощта ще е за период от три месеца. Предстои Министерски съвет и Министерство на финансите да дадат указания как ще се подават заявки.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни