Connect with us

България

Днес е Андреевден – традиции и обичаи

Публикувана

на

Андреевден е! Православната ни църква поита днес свети Андрей Първозвани – той пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и брат на Свети Петър. Жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Свети Андрей обиколил много земи – Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести.

В народните обичаи празникът е известен като “Едрей”, “Едринден” или “Мечкин ден”. Отбелязва се като празник на семето (зърното).

Старите българи са вярвали, че от днес светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден. Слънцето започва да помръдва “както пиле в яйце”, всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно.

В навечерието на празника или рано сутринта всяка домакиня приготвя вариво от царевица, жито, фасул, леща, ечемик, овес и пр. Смята се, че посевите ще едреят като наедряват сварените зърна. От варивото ядат всички. От него се дава на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, за да е плодовита годината.

В българските земи на север от Балкана Андреевден се почита като празник на мечките, познат под името “Мечкин ден”. Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нива. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният земеделец успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и така го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител.

Празнуват и невестите, очаквайки благословията да имат здрави и хубави деца.

Днес не се работи къщна работа. Не бива и да се перат дрехите.

На трапезата вечерта трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement