Connect with us

България

Джо Байдън номинира нов посланик за България

Публикувана

на

Американският президент Джо Байдън е избрал заместник на посланика на САЩ в България Херо Мустафа, чийто мандат у нас започна през 2019 г. и вече изтича.

Номиниран за поста е Кенет Мъртън – висш дипломат от ранг „Кариерен министър“. Неговата номинация предстои да бъде потвърдена от Сената на САЩ, съобщава „Свободна Европа“. Досега Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, като последното му назначение е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити.

Освен това е бил и икономически съветник на американското посолството в Париж, става ясно още от биографичната му справка, публикувана на сайта на Белия дом.

В САЩ Кенет Мъртън е изпълнявал ролята на заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент. Освен това има опит и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански.

Награден е с няколко ордена за дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г., включително и Голям кръст на честта, връчван от хаитянското правителство.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни