Connect with us

Култура

Джак Керуак: Защото единствените хора за мен са лудите, онези, които са луди за живот…

Публикувана

на

За пътя, за живота, за странностите и за това какво е ценното в живота според един от най-добрите американски автори.

Живял и творил в едно друго време и част от така нареченото бийтпоколение, противопоставящо се на традиционното общество и материализма в съвременния свят, днес си спомняме за някои от паметните цитати на Джак Керуак.

На днешната дата е роден кралят на бийтпоколението, един от най-значимите автори и бунтари в американската съвременна литература.

“Хората са като кучета, не като богове – колкото си по-малко откачен, толкова повече те хапят – но откачи и никога няма да бъдеш ухапан. Кучетата не се впечатляват от смирение и съжаление”.

“…Защото единствените хора за мен са лудите, онези, които са луди за живот, луди за разговори, луди за спасение, онези, които пожелават всичко наведнъж, които никога не се прозяват, нито дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни жълти фойерверки, разпукват се сред небето, същински звездни паяци, а отвътре блясва синкавата светлина на сърцевината им и тогава всички се стъписват: “Аууууу!”.

„Защото накрая няма да си спомняш времето, в което си работил в офиса или си косял ливадата си. Изкачи проклетата планина”.

„Приятелите му го питали: „Защо си окачил тук тази грозотия?“, а Бул им отвръщал: „Харесвам я тъкмо защото е грозна.“ Целият му живот вървеше в тоя стил“.

„За пръв път в моя живот времето не ме докосваше, не ме галеше, не ме смразяваше или потеше, а се бе разтворило в самия мен. Атмосферата и аз бяхме станали едно“.

“Всички човешки същества са и мечтаещи същества. Мечтите обединяват цялото човечество”.

“Животът трябва да бъде съдържателен и пълен с любов – нищо друго не е добро, въобще не е добро, за никого”.

„В края на краищата… пътят трябва да води към целия свят.“

„Анонимността в човешкия свят е по-добро нещо, отколкото славата в рая, защото какво е раят? Какво е земята? Те съществуват само в умовете ни“

„Обувките ми са чисти от вървенето под дъжда“

„По-добре е да спиш в неудобно легло свободен, отколкото в удобно легло несвободен.

„Болката или любовта, или опасността те връщат отново в реалността…“

„Да намериш нирвана е като да локализираш тишината.“

„Дали сме паднали ангели, които не искаха да повярват, че нищото е нищо – и бяхме родени да губим нашите любими и нашите скъпи приятели един по един, докато накрая изгубим своя собствен живот за доказателство?“

„Един ден аз ще намеря верните думи и те ще бъдат прости.“

„Щастлив. Само по плувки, бос, рошав, в огненочервения зрак на вечерта, пеещ, поглъщащ вино, плюещ, скачащ, бягащ – това е начинът да се живее. Изцяло сам и свободен върху меките пясъци на плажа…“

„Всичко ми принадлежи, защото съм беден.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни