Connect with us

България

Дипломат №1 на Сърбия пее „Калинка“ на Путин

Публикувана

на

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич не пропусна да поздрави държавния глава на Руската федерация Владимир Путин при посещението му в Белград. Ръководителят на дипломацията на западната ни съседка е поздравил руския лидер с песните „Калинка“ и „Рябинушка“, предава скопската телевизия „Сител“.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=G7tDouHszhE

Дачич е изпълнил песните с рамките на официалния обяд, който сръбският президент Александър Вучич в чест на Путин. На него присъстваха около 100 гости. Наред с високопоставените представители на двете страни, министри и други членове на делегацията, на обяда присъстваха няколко публични фигури, като режисьорът Емир Кустурица, актьорът Милош Бикович и други.

В навечерието на визитата на Путин министърът на външните работи на западната ни съседка призна, че репетира песента „Калинка“ специално за посещението на държавния глава на Руската федерация.

Той увери, че няма да се откаже от „песента на дипломацията“ – въпреки критиките, които получава за странния според мнозина навик да поздравява с пеене различни политици. „Посещенията на президента Путин обикновено са кратки и няма много възможности за по-спокойна атмосфера. Но и той обича да пее, а ако има удобен момент, моят избор е най-красивата руска песен – „Подмосковски вечери“ и – разбира се, „Калинка“, каза тогава Дачич.

Дачич твърди, че последната песен е задължителна част от неговия „дипломатически репертоар“, и че я изпълнява не само пред руснаците, но и пред европейски и американски политици. Всички го аплодират след изпълнението й, увери първият дипломат на Белград.

Какво подари Путин на Вучич в Белград?

Договор за 1.4 млрд. долара, шарпланинска овчарка и изключително топъл и тържествен прием – за руския президент Владимир Путин визитата в Белград донесе такива подаръци, а в замяна сръбският държавен глава Александър Вучич получи нужната поддръжка. Едва ли обаче посещението ще доведе до по-сериозна намеса на Русия в балканските дела, пише онлайн изданието РБК. Други медии и експерти отбелязват, че събитието може да е донесло повече на сръбския държавен глава, отколкото на руския му колега. Путин не бе пътувал до сръбската столица от почти пет години и сега в Белград имаше и многохилядно множество, дошло да изрази подкрепа за руския президент. Сред организаторите като неправителствената организация „Център за развитие на Белград“, имаща връзки със Сръбската прогресивна партия на Вучич, се появиха обещания за до 70 хил. участници в демонстрацията. Съдейки по оценките на местни журналисти, те са успели.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни