Connect with us

България

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Дюлгеров под „домашен арест“ и с гривни

Публикувана

на

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест отстранената кметица на софийския район „Младост“ Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Двете са в ареста от месеци, след като бяха задържани показно по обвинение за вземане на подкуп. Под домашен арест е пуснат и третия обвиняем по делото Дюлгеров, съобщи неговия адвокат Марияна Тодорова. Тя информира и че на тримата обвиняеми предстои да бъдат поставени гривни за проследяване.

Решението на съда влиза в сила обаче след три дни. В същото време то може да бъде обжалвано от прокуратурата в седемдневен срок. Мотивите на съдията Иво Хинов са изложени на 40 страници. Прокурорът по делото този път обяви, че няма веднага да се обжалва пускането на тримата под домашен арест. Преценката дали да се протестира съдебното решение щяла да се направи, след като обвинението се запознае с мотивите на съдията.
Според адвокатите на обвинените, здравословното им състояние се влошавало в условията на ареста. Прокуратурата обаче
твърдеше, че, ако не са под стража, отстранената кметица на „Младост“ и нейната заместничка могат да извършат друго
престъпление.
Досега съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд два пъти пуска Иванчева и Петрова под домашен арест заради здравословното им състояние. Той обяви, че състоянието им вече пречи на способностите им да се защитават. На два пъти горната инстанция блокира неговото определение. Предишният път решението му трябваше да се изпълни незабавно, но това веднага беше обжалвано от прокуратурата пред горната инстанция, която отмени решението за незабавното им излизане от ареста. По-късно отмени и решението на съдията да ги пусне под домашен арест.
Светкавичната отмяна на незабавното изпълнение на предишното решение а съдия Хинов за пускането на Иванчева и
Петрова от ареста предизвика и проверка на работата на работата на Специализирания апелативен съд от страна на
Върховния касационен съд. Тя показа, че проверяваният съд е нарушил законите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни