Connect with us

България

Депутатите одобриха изпращането на оръжие за Украйна

Публикувана

на

Парламентът реши дали страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Общо решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено вчера на общо заседание от парламентарните комисии по външна политика и по отбрана.

С решението всъщност се възлага на Министерския съвет да изработи проект на решение за военната и военно-техническата помощ, която България да окаже на Украйна. На правителството се дава срок за това от един месец. Втората задача на изпълнителната власт е да организира „в кратък срок“ подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, като се „отчитат българските възможности“. Министерският съвет също ще трябва да проведе и преговори с нашите съюзници в НАТО, за да ни предоставят военна техника и така „ускорено“ да се освободим от остарялото съветско въоръжение. В допълнение към всичко това Народното събрание иска от правителството да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна, както и да подкрепим съдебния иск на Киев срещу Москва в Европейския съд за правата на човека.

Разискването днес започна с остро подмятане на реплики от Ангел Георгиев от „Възраждане“, според когото „евроатлантическата сбирщина иска да въвлече България във войнственото малцинство“, което вече е изпратило оръжие на Украйна. Въпреки че няколко пъти нарече народните представители „сбирщина“, водещият заседанието Росен Желязков не направи забележка на Геориев.

От трибуната Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ припомни, че основната идея и цел на българските възрожденци и революционери е била да станем част от просперираща Европа. „Те не са искали да имаме проруска ориентиация и да спазваме неутралитет. Предоставяйки военна помощ, ние не само участваме в дневния ред на света, а заявяваме, че участваме като равна страна заедно с всички демократични страни“, каза Беробрадова.

Кристиан Вигенин от БСП повтори позицията на столетницата, която неведнъж е заявявала, че е против изпращането на оръжие на Киев. „Разбирам подсмихванията. За партиите, които нямат идеология, мога да го разбера. Те се носят по вятъра”, заяви саркастично Вигенин. Според бившия външен министър „този проект е политически мотивиран, прибързан, неподготвен“, както и „колективна безотговорност“. И допълни, че е цинично модернизацията на армията ни да се обвързва с войната в Украйна. „Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, а нашите съюзници ще ни дадат нови. Това не само че е цинично, но и отвартително“, заяви той, визирайки тезата на ПП и ДБ, според която ще дадем старото съветско оръжие на Украйна, а в замяна ще получим по-ново, западно.

Според Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ „цинизъм е да поддържаш старо оръжие“. „Ние не участваме в конфликта, така както не участват и петдесетте други държави, които предоставят оръжие на Украйна“, отговори Лорер. С остра реакция срещу „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни два цитата на водачите на двете партии Кирил Петков и Стефан Янев, от които става ясно, че са били против изнасянето на оръжие за Украйна. „България нама да дава оръжие на Украйна, заяви Петков през юли. Но нещо днес се е променило. Български възход и господин Янев са най-голяма изненада. На 21 април 2022 г. Янев е казал, че ще се удължи агонията на хората, ако се изпрати оръжие. Това беше преди избори. Какво се е променило след това и кой е излъганият? Влизате ли в „коалиция на войната“ срещу „коалиция на хартията“, попита Нинова. С това лидерът на столетницата отговори на обвиненията на ПП, че БСП работи заедно с ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиената бюлетина.

Според Нинова „повече оръжие означава повече война“. Настимир Ананиев от ПП скочи на тези думи, като намекна, че са по-подходящи за „Възраждане“ и посъветва БСП да не плаши българските граждани. „Спрете да давате съвети на БСП какво да прави. Ние сме партия, която решава сама“, отвърна лаконично Нинова.

Дебатът до голяма степен се превърна в монолог на представители от „Възраждане“- че изпращането на оръжие е заплаха за  националната сигурност, че не трябва да губим отношението на руския народ към нас; че народното събрание желае да въвлече България във военен конфликт и т.н. Ивелин Първанов от „Възраждане“ пък допълнително засили драматичния ефект, като показа от трибуната части от снаряди, „които са минали покрай ушите на бърлгарските войници през Първата световна война“. „Не сме в час по история“, сряза го водещият заседанието Йордан Цонев. Това обаче не попречи на Първанов да продължи с историческата ретроспекция от парламентарната трибуна.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни