Connect with us

България

Депутатите без БСП и Костадинов почетоха жертвите на комунизма

Публикувана

на

За поредна година БСП се скри, докато депутатите почитаха паметта на жертвите на комунистическия режим.

Пленарното заседание днес започна с декларации на парламентарните групи по повод 1 февруари, след което всички депутати отбелязаха дататa с едноминутно мълчание.

През цялото време банките в най-лявата част на залата, където е БСП, останаха празни, а нито един от 24-те депутати на левицата не влезе на заседанието.

Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден, ние от „Демократична България“ (ДБ) сме приели, че човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика и ще браним това достойнство всеки ден. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Людмила Илиева, народен представител от ДБ.

След 9 септември 1944 г. България потъна в беззаконния, насилия и масови убийства, чиито ужасяващ опит да им се придаде привидна легитимност бе така нареченият Народен съд. Народният съд, който можеше да те осъди на смърт, дори когато вече не си между живите, Народният съд, в който само жаждата за мъст, а не правото, произнасяше присъдите, посочи Илиева.

Тези мракобесни времена са червена лампа, която и днес продължава ярко да свети, която трябва да ни държи отговорни и трябва да ни повтаря никога повече да не допускаме това да се повтори, посочи тя.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС също излязоха с декларация. 

Предлагаме преди всичко да бъдем хора, а не партийно оцветени антагонисти, заяви Румен Христов, лидер на СДС. На 1 февруари, преди 78 години, се поставя началото на унищожението на цвета на нацията, за да могат съветските окупатори и нашите комунисти да установят лесно своя режим, да избият хиляди невинни, да отнемат имуществото им и да наложат нов ред на терор и страх, посочи депутатът. След 9 септември 1944 г. само за няколко месеца в страната по политически причини са убити или безследно изчезнали около 20 хиляди души, изселени са близо 30 000, припомни председателят на СДС. И макар че комунистическата власт не е питала българския народ дали иска реки от кръв и жестокост, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието, посочи той. В следващите години без съд и присъда в лагерите на смъртта са измъчвани и убивани хиляди българи, продължи депутатът.

Не бива да забравяме и насилствената смяна на майчините имена на българските турци и изселването им, цинично определено като Възродителен процес, добави още Румен Христов. По думите му опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията на комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор на всеки българин, защото, когато става въпрос за невинни животи, място за противопоставяне и идеология няма.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). 

Навършват се 78 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни