Connect with us

Водещи новини

Денят на Свети Патрик-празник за ирландската душа

Публикувана

на

На 17 март се отбелязва денят на Свети Патрик – патрон на ирландците. На днешния ден ирландската душа празнува.

По традиция тържествата по повод празника се отбелязват една седмица. Изнасят се концерти и най-важното – пие се хубаво уиски и се лее много бира.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците.

Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после – на проповедник и най-накрая – на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

Едно от вярванията е, че Св. Патрик възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

По традиция на този ден хората, които честват празника, се обличат изцяло в зелено, ядат само зелени храни, както и пият прочутата зелена бира.

Най-големите тържества са в Ирландия, САЩ и Австралия.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement