Connect with us

Свят

Денят X за Брекзит: три сценария вещаят хаос

Публикувана

на

Британският парламент ще гласува днес по споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит, съобщи „Ройтерс“.

Мей отложи парламентарното гласуване миналия месец, защото призна, че е на път да загуби вота и с това да се засили риска от хаотично излизане от ЕС. Министър-председателката няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка. Мей се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на ЕС.

Дебатът по споразумението се води в долната камара на парламента, Камарата на общините. Депутатите дебатираха три дни през декември, преди вотът да бъде отложен. Той бе подновен на 9 януари и ще приключи днес в 19 часа местно време, след което ще започне гласуването.

Щом дебатът свърши, ще има няколко гласувания: първо дали да бъдат приети или отхвърлени изменения в правителственото предложение, а след това дали да бъде прието или отхвърлено самото споразумение.

Води се дебат дали да бъде одобрено предложение парламентът да одобри споразумението за напускане на ЕС – юридически текст, излагащ условията на Брекзита – и отделна политическа декларация, очертаваща отношенията, които Великобритания ще има в дългосрочен план с ЕС.

Щом дебатът завърши, председателят на камарата ще прочете на глас името на първата поправка и ще призове подкрепящите я да извикат „да“, а след това противниците й да извикат „не“. Ако има възражения срещу поправката, ще се пристъпи към формално гласуване. Процедурата ще се повтори за всяко отделно предложение за поправка, а накрая идва редът на гласуването по цялостното предложение.

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред. Правителството каза по-рано, че ако предложението му бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.

Какви са трите основни сценария за Брекзит, в навечерието на вота, пита АФП. На 29 март е предвидено Великобритания да напусне Европейският съюз след 46-годишно членство.

Решителен момент предстои по-късно днес в Лондон, когато долната камара на британския парламент гласува договореното oт правителството споразумение за условията по раздялата с ЕС. Какви са възможните варианти?

СЦЕНАРИЙ 1: Депутатите одобряват сделката на Тереза Мей

Това е вариантът, който правителството в Лондон и лидерите на останалите държави от Европейския съюз предпочитат. Както и вариантът, който много британски депутати не приемат, поради редица детайли в споразумението, с които не са съгласни.

Изглежда, че шансовете този сценарий да се превърне в реалност, са минимални. Повечето наблюдатели по-скоро коментират колко голяма ще е загубата на премиера в предстоящия вот. Ако гласуването е неуспешно, правителството намекна, че ще внесе в парламента същото споразумение с минимални уточнения на определени детайли, за нов вот.

СЦЕНАРИЙ 2: Великобритания напуска ЕС без споразумение по условията на раздялата

Това се определя като най-лошият вариант. Прогнози сочат, че може да доведе до рецесия на британската икономика и да забави значително икономическия растеж на Европейския съюз.

Този сценарий ще се осъществи автоматично, ако Лондон и Брюксел не успеят да договорят споразумение до 29 март и датата на раздяла не бъде променена. Споразумението, което ще гласуват депутатите тази вечер, практически предвижда запазване без промяна до 2020 г. на правилата, по които работят петата най-голяма икономика в света и нейният най-голям пазар за износ. Рязка промяна в практически всеки сектор на икономиката ще донесе почти сигурен скок на цените на стоките във Великобритания. Правителството прави ходове за подготовка за такъв сценарий, но повечето депутати твърдят, че ще бъде намерен начин той да се избегне, дори планът на Мей да не мине в парламента днес.

СЦЕНАРИЙ 3: Нов референдум за излизане от ЕС

Противниците на Брекзит призовават за втори референдум от месеци. Законът не забранява на Великобритания да обяви ново общонародно допитване. Много британци смятат, обаче, че това няма да е демократично. Освен това нов референдум ще раздели обществото още повече, като проучвани показват, че и днес привържениците и противниците на Брекзит са почти поравно. Ако ще има втори референдум, първата стъпка трябва да е отлагане на излизането, предвидено за 29 март. Според букмейкърите във Великобритания, дори преди днешният вот, има 80% шанс излизането от ЕС да бъде отложено.

Според източници на АФП, Европейският съюз обмисля дали да не се съгласи на отлагане. В последните седмици във Великобритания има активна кампания за нов референдум.

Подобен сценарий би разгневил привържениците на Брекзит.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни