Connect with us

България

Ден първи: Какво обещаха партийните лидери?

Публикувана

на

„Време е да вложим смисъл в думите “народен представител”. Наш дълг е да служим на българския народ.

Но за съжаление голяма част от народните представители преди нас не са си свършили работата и затова България е изправена пред големи предизвикателства.“

Това заяви лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в речта си по време на тържественото първо заседание на новия парламент. Той бе видимо развълнуван и четеше от листче.

“Уважаеми български граждани, живеещи в страната и чужбина – обърна се той към залата и зрителите пред тв екраните. – На всеки площад у нас възрастни хора ни молеха със сълзи да върнем младите хора у нас, тъй като 2 млн. души живеят в чужбина.

Техните внуци, останали в България, не можаха да имат тройка по математика и български.

В Силистра от 30 години чакат мост над Дунав, няма тунел под Петрохан и под Шипка, неремонтираният язовир в Монтана заплашва града, толкова ли не можахме да довършим едно кръгово в Пловдив, а цяла Северна България чака магистрала “Хемус”, където освен раздадени пари, път няма.“

Кирил Петков попита къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми. Отговорът е „алчност, егоизъм и нехайство” –  не на всички, но на повечето от тях, обясни той.

„По пътищата ни се разминават майбаси и ролс-ройси, но не на бизнес лидери, а на хора, близки до властта. Това трябва да спре днес”, заяви Кирил Петков.

Лидерът на “Продължаваме промяната” изреди и приоритети пред държавата според него: нулева толерантност към корупцията.

– Истинско правосъдие в България.

– Да превъзмогнем личното си его и да работим заедно. 

– Иновации, инвестиции, конкурентноспособност.

ГЕРБ: Илюзията, че някой е победил безапелационно на изборите ще се разбие в действителността.

„Два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат управление. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност, срив на подкрепата за партиите, които участваха. Длъжни сме да се съобразим с тях“, каза Атанасова.

И допълни, че настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи „нови авантюри“.

„Каквото и да е мнозинството, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а резултат от компромоси“, каза Атанасова.

„Осъзнаваме необходимостта за създаване на правителство“, каза Атанасова.

ГЕРБ ще бъде конструктивна опозиция и ще даде толеранс на правителството, разбра се още от думите й.

БСП: Ще работим за силно правителство и 4-годишен мандат на парламент

БСП влиза в 47-ото НС с три приоритета, обяви червената шефка оставка Корнелия Нинова. Първият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на принципа на разделение на властите.

Вторият е превеждане на държавата през кризите с грижа за хората.

Третият е активна проевропейска външна политики на равноправни партньори с останалите от ЕС за успешно приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и придвижване на оперативните програми.

„Преди 5 години ние определихте управлението като паралелна държава и започнахме своята битка. Бяхме сами и не беше леко. Тогава посочихме и най- големите ни врагове, а те не бяха ГЕРБ, а апатията, страхът и отчаянието на хората, че нищо не може да се промени. Ни се стараехме да им дадем сили и кураж и преди една година хората излязоха на площадите и поискаха промяната“, припомни Нинова.

„И ние днес разбираме задачата си да направим тази промяна която се състои в прости неща – закони за хората, контрол върху прилагането им и справедливо правосъдие за този, който ги е нарушел“, каза още тя.
Соцлидерката предупреди, че се намираме в здравна и социална криза и не трябва да допуснем да влезем и в политическа криза.

„Най-важната задача сега е да помогнем на хората в зимните месеци, да стабилизираме икономиката и да се справим с пандемията. За нас най- големият проблем е ръстът на цените, обедняването и много бързо трябва да предприемем мерки за хората, които не могат да си плащат тока, да се увеличат доходите и пенсиите, да осигурим медикаменти и апаратура и за всичко това трябва да имаме работеща икономика и да положим усилия за оперативните програми и плана за възстановяване“, каза тя.

Нинова припомни, че БСП има програма за първите 100 дни управление, която е финансово разчетена.

Тя настоя, че БСП ще положи усилия да има стабилно мнозинство.

„Попадаме в безпрецедентна ситуация – служебен кабинет, който е направил бюджет, очертаващото се мнозинство, което има свой бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито един от двата. Искаме де се погрижим за хората“, отсече тя.
ДПС: Ще запомним годината с кризи и избори
Лидерът на ДПС Мустафа Карадай коментира в първия работен ден на новия парламент, че ако нещо отличава 47-ото НС от предишните, то е безусловната отговорност, с която са натоварени от избирателите депутатите да прекъснат поредицата от предсрочни избори и да започнат да решават кризите.

„Тези, които не гласуваха, ни показаха, че не искат да гласуват за политици, които се занимават със себе си, вместо с техните проблеми. Избирателите не дадоха властта на нито една партия и задължиха партиите да търсят съгласие за национални приоритети, а това е възстановяване на диалога“, посочи Карадайъ.

Политическата криза трябва да започне със съставяне на кабинет, настоя той.
Според него и в този НС ще има управляващи и опозиция, но конструктивният диалог трябва да е в търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, увери лидерът на движението.

Според него ниската избирателна активност се е дължала и на машинното гласуване. Карадайъ обвини полицията в репресии по време на последните избори.

„България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативни програми не се говори. Всички ние скоро ще трябва да преосмислим думата бедност, не е трудно да се прогнозира какво следва с растящите цени на храни, ток, парно“, коментира той.

„България губи битката с пандемията поради безотговорното отношение на изпълнителната власт“, упрекна още лидерът на ДПС.

ДБ: Понякога човек може да помогне, правейки крачка встрани, а не крачка назад. Ето, аз сега заявявам, че няма да бъда министър.“

С тези думи съпредседателят на „Демократична България“ (в оставка) – Христо Иванов приключи словото си пред новоизбрания 47-ми парламент, очертавайки преди това приоритетите на коалицията и повтаряйки многократно думата „надежда“ – лайтмотив на цялото изказване.

„Бяха казани много неща за предизвикателствата, кризите, трудностите. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата“, започна Иванов, посочвайки, че такава има, въпреки че се намираме в тежка комбинация от здравна и икономическа криза.

„Хората са толкова големи колкото са големи техмите надежди“, продължи Иванов. – „Всяка власт трябва да осъзнава своите ограничения. Властта трябва да бъде ограничена, вярата в парламентарната република, повтарям – парламентарната република, във фискалния разум и сдържаност“, изброи Иванов.

Той посочи още, че напоследък забелязва как и доскорошните опоненти за съдебна реформа са съгласни такава да бъде проведена. Щом говорели и за репресии (ГЕРБ и ДПС се оплакват от такива от страна на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков), трябвало да се чуе какво имат да кажат и проблемът да бъде разгледан през реформата. Май вече всички били готови за такава.

„Мисля че има надежда, че този път ще успеем да го направим това. Трябва да направим конституционната реформа и особено що се отнася до прокуратурата и ВСС“, заяви съпредседателят на ДБ.

Не ставало въпрос за махането само на един човек – подчерта той.

Въвеждането на е-правителство е друг основен приоритет на ДБ, заяви Иванов. „ДБ ще има огромен, надявам се, спрямо своите размери, принос“, посочи още.

„Ще имаме принос и за опазването на природното богатство като основа на икономическата трансформация“, даде заявка още Иванов.

Както и за правата на българите в чужбина. „Това наричаме ние голямата България“. Всеки закон и всяка институцията трябвало да се правят с мисъл така, че да се отчита фактът, че има 2 милиона българи извън България.

Иванов затвърди и евроатлантическата ориентация на формацията.

Говори и за COVID кризата, като призова:

„Първото нещо е да върнем децата в училищата.“

По отношение на РСМ пък заяви:

„Да, трябва да зашитим националния интерес и българската истина за историята, но да намерим начин не да се делим, а заедно да станем част от общия европейски дом“.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement