Connect with us

Топ тема на деня

„Демократична България“ и ДПС поискаха държавата да поеме контрола върху „Лукойл“

Публикувана

на

ДПС заговори за “италиански” вариант за бъдещето на рафинерията на “Лукойл” в Бургас и пристанище “Росенец“. Последното е дадено на концесия на “Лукойл“, затвърдена от служебния кабинет за още десетилетия. Идеята на движението е свързана с влизането в сила на европейското ембарго върху вноса на суров петрол от Русия и търговията с руски нефтопродукти.

Днес стана ясно, че правителството в Рим поема контрола и управлението на рафинерията в Сицилия, която е руска собственост.

„Демократична България“ внася законодателство, което позволява българското правителство при необходимост и при много внимателно подбрани условия да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл“, заяви в парламента Христо Иванов от „Демократична България“, цитиран от БНТ.

По думите му става въпрос за решение, което е ново за българската правна система.“Очакваме сериозен дебат в парламента и сериозна работа, с цел да разработим пълноценен инструментариум, който да гарантира енергийната сигурност на България“, допълни Христо Иванов.

„Предлагаме в няколко конкретни хипотези операторите на критична инфраструктура, която е свързана с производство, съхранение и пренос на енергийни продукти от нефт и производството на нефт да могат да минават под оперативно управление на представител, назначен от държавата“, добави Надежда Йорданова.

„България има дерогация и възможност да внася руски петрол. Рафинерията „Лукойл“ в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативен контрол“, заяви Ивайло Мирчев.

По думите му поемайки оперативния контрол ще бъде постигната главната цел – петролът, който се внася от Русия, ще бъде насочен към вътрешния пазар и оттам ще има сериозна редукция на цените за българските потребители.

На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламента и на ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда. И даде за пример именно Италия.

Ще продължим работа по темата, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез “златната” акция (която държавата държи в бургаската рафинерия – б.р.), дали по някакъв друг начин, ще се опитаме да осъществим това намерение свое, което е в унисон с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде правото на България да ползва още 2 години руски петрол. Това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика“, обясни Цонев.

От дни за подобен вариант говори и “Демократична България“, а само преди дни от движението разкритикуваха идеята на коалицията по време на заседание на енергийната комисия. В случая не става дума за “национализация” на активи, твърдят от ДБ, но законопроект по темата все още няма внесен.

Забраната за внос на руско гориво в ЕС влиза в сила на 5 декември, но България получи дерогация и ще може да внася руски нефт по море до края на 2024 г. Рафинерията обаче няма да може да изнася продукция или поне това е позицията на Брюксел до момента, заявена изрично три пъти.

“Лукойл Нефтохим” под предлог, че продукцията на рафинерията е българска, макар и от руски петрол. Идеята на служебната власт е да отмени решение на Министерския съвет от юли, което забранява износа, като мотивът е ненарушаване на дерогацията, дадена за страната ни, за да няма криза с горивата на вътрешния пазар.

Това обаче не е единствената инициатива на ДПС по темата. Тази седмица комисията по енергетика в Народното събрание прие и законопроект на движението за забрана на износа на петролни продукти, произведени от руски петрол. Мотивът на партията е именно съобразяване в европейските санкции и правилата за изключение петролното ембарго за България. Законопроектът изненадващо мина на първо четене, предстои обсъждането му и в пленарната зала.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement

Популярни