Connect with us

България

Делото срещу Боршош: Колко струва пиарът на НДК?

Публикувана

на

Как се е правил пиарът на НДК, какво е медиен мониторинг и можели ли са служителите на двореца да се справят без помощта на външна фирма? С тези въпроси започна делото срещу бившия шеф
на НДК Мирослав Боршош, подсъдим за сключване на редица неизгодни сделки. Става дума за договори за ремонта, извършен преди европредседателството, за пиар и за адвокатски услуги.

Едно от обвиненията срещу Боршош е за сключени договори с ПР агенции. Прокуратурата твърди, че нямало нужда от тях, защото в НДК имало специален отдел от няколко души именно на такива позиции. Един от тях – Цветомир Стефанов, разказа, че в НДК бил получаван медиен мониторинг, който пък експертите в дирекцията обработвали допълнително.Това обвинението смята за дублиращи се дейности. Служителят на пиар отдела уточни, че по договора с частна фирма тя им е давала сутрин доклад от 60-70 страници медийни публикации, касаещи НДК, различни негови събития, както и прилежащите клуб „Перото“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, театър „Азарян“ и пр. Служителят не може да прецени дали техният щатен отдел би се справил сам с работата.
На разпит бе извикан бившият служител в пиар отдела Цветомир Стефанов, който обясни, че всяка сутрин получавали от външна агенция медиен мониторинг в „суров вид“. В него били посочени всички публикации, в които фигурира името на двореца, на някой от управата му или пък се споменава събитие в НДК. Тъй като материалите били в много голям обем, той отсявал по-важните и ги давал на ръководителя на отдела. Стефанов трябваше да обясни и каква е разликата между дейността на външната фирма и работата на служителите в отдела на НДК. Съдия Стефан Милев го попита и дали те са можели да се справят сами с прегледа на всички медии. Бившият служител каза, че не може да отговори.
От прокуратурата твърдят, че договорът с пиар фирмата е сключен, без да има реална нужда, тъй като в двореца работели четирима пиари.
Обществените поръчки също са правени по договор с външни изпълнители. За тях е отговаряла адвокатска кантора. По това време в НДК само една служителка – Марияна Владова – се е занимавала с този въпрос. След идването на Боршош бил сключен договорът с адвокатската кантора. Пред съда Владова обясни, че казала на Боршош, че с парите, които ще се дадат на кантората, можели да се наемат още петима служители.
Заедно с Боршош е обвиняем и бившият председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Съдът даде ход на делото в края на миналата година, след като отхвърли искането на защитата за връщане на обвинението заради неясноти.

Преди старта на днешното заседание стана леко спречкване между адвоката на Боршош Ина Лулчева и журналистите, тъй като тя не разрешаваше той да бъде сниман, съобщи „Булфото“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни