Connect with us

България

ДБ с официална позиция: Радев натиква България в унизителната роля на сателит на Кремъл

Публикувана

на

„Демократична България“ (ДБ) настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО. Това се казва в позиция, разпространена от обединението в петък.

В нея ДБ остро протестира срещу изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които той, според ДБ, за пореден път „постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО“.

„Радев се прави, че не разбира какво значи победа. „Демократична България“ му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага.

Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашия собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право“, се посочва в текста.

Според ДБ с цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, се посочва в позицията, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия.

„Призивите за такъв „мир“ при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде поставен принципът, че България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор.“, пишат от ДБ.

„Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна“, заявяват от ДБ.

Наред с това, според „Демократична България“, президентът и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия, коментират от ДБ. И добавят, че по отношение на „Лукойл“ Радев и служебният кабинет също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси, намаляване на цените и събирането на данъци, включително за минал период.

Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от „Росатом“, се казва в позицията. „Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика“, се казва в позицията.

Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945 г. насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в рамките на ЕС и НАТО. Изтичащата година след началото на престъпната руска агресия срещу Украйна показа, че този курс не просто е стратегически правилен, а е икономически и политически оздравителен и носи множество възможности за развитие и модернизация на страната ни. България може единствено да има изгода от окончателното си откъсване от орбитата на Кремъл, се казва в позицията.

Радев отново доказва, пише по-нататък в нея, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл.

„Демократична България“ настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни