Connect with us

България

ДБ: неудачни назначения в сектор „Сигурност“ могат да спънат реформите

Публикувана

на

Председателят на ДСБ (част от коалицията „Демократична България“) Атанас Атанасов настоя пред президента Румен Радев за промени в персоналния състав на службите.

По време на консултациите при държавния глава той заяви, че ситуацията в сектор „Сигурност“ като структура, механизъм и състав „изглежда дебалансирана“.

Радев посрещна и представителите на ДБ  с добри думи: „С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни през последното десетилетие.“

Христо Иванов започна с това, че се надява този път да бъде излъчено правителство. „. Колкото и да изглежда труден процесът по сформиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как след това ще функционира“, констатира той. По думите му, бъдещото управление осигурява възможност не само да се сформира кабинет, но и да се поставят в карантина ГЕРБ и ДПС, които той определи като „носители на корупционния вирус“. И посочи, че ще стане възможно да се рестартира правосъдната реформа и да започне модернизацията на страната. В същото време обаче подчерта: „Това ще бъде трудно заради изключително хетерогенния характер на мнозинството, което се формира, и ние трябва да сме наясно с това.“ И добави, че десните виждат като своя задача да удържат управлението „да не залитне в една или друга посока, защото рискът е малко по вляво да отиде“.

По-агресивен беше Атанас Атанасов, който обяви пред Радев, че е загрижен от промени в сектора за сигурност, извършени по време на служебните правителства, в резултат на които секторът е дебалансиран. „По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото по време на борисовото управление секторът за сигурностбеше кадруван от хора удобни, които не разкриваха, а прикриваха злоупотребите. Но някои от назначенията според нас не бяха удачни“, обяви той. И даде дори конкретен пример в лицето на главния секретар на МВР. Атанасов поиска тези въпроси да бъдат обсъдени с президента. И изброи предстоящи инициативи на ДБ в тази посока – на първо място, промени в прилагането на СРС, за да бъдат пресечени злоупотребите, като основната стъпка е да извади прокуратурата от кръга на институциите, които могат да ги използват.

Това хвана Радев неподготвен. „Приветствам вашата загриженост към сектор „Сигурност”. Да, има много проблеми, които да бъдат решавани. Аз съм далеч от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност“, отвърна той. И подчерта, че МВР е постигнало успехи в борбата с купения вот.

С това президентът се надяваше да приключи станалия внезапно труден разговор, но се намеси и Владислав Панев. „Правителството може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, които всички ние искаме, поради различията между формациите, които го съставят“, скептично се произнесе той. Но все пак завърши на позитивната нотка, че са договорени достатъчно общи стъпки между преговарящите за управленската коалиция, за да се промени страната, ако се изпълнят.

След срещата Иванов обясни пред журналисти, че преговорният процес се е забавил, защото вчера сутринта в ДБ са получили приложенията към проектоспоразумението с ПП, засягащи отделните политики, а разглеждането им отнема време. И отрече, че става дума за проблем или различия. Той разказа, че предния ден десните лидери са провели среща с водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, на която е било обсъдена чернова на споразумението, по което в ДБ са имали само технологични бележки.

Иванов отново подчерта, че основната трудност е как ще функционира парламентарното мнозинство. Той призна, че четирите преговарящи формации нямат достатъчно депутати, за да променят конституцията. „Това, за което ние ще работим, е да има дебат, който да бъде в парламента структурно организиран и всеки да поеме отговорност около обективната политическа необходимост да се рестартира съдебната власт през тази година“, обяви неясно съпредседателят на ДБ.

Колегата му Атанас Атанасов заяви, че има риск да се получи партийна феодализация на министерствата, ако отделните министри сами си подбират изцяло екипите. Десните са предупредили ПП и искат да се заложат гаранции в коалиционното споразумение това да не се случи. По отношение на сектора за сигурност той предупреди: „Има риск да се получат напрежения при работа на редовното правителство с тези назначения.“ Атанасов посочи, че вероятните силови министри – на отбраната Стефан Янев и на вътрешните работи Бойко Рашков), са и членове на служебния кабинет на Румен Радев. И допълни: „Баланси са необходими.“ А накрая повтори и нещо, което е казвал и преди – че докато всичко не бъде договорено, нищо не е договорено, и е твърде вероятно имената, лансирани за министри, да се окажат неточни.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement