Нито един от българските работодатели не иска „Газпром“ и плащане в рубли. Но всички искат газ на разумни цени, така че да останем конкурентноспособни. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия.

България и Полша са били първите две държави, за които Русия спря газа, защото са достигнали край на своя договор, обясни министър Лорер.

„Всеки един в Европа, чиито договор достигне до момент за плащане, ще бъде посрещнат от „Газпром“ със същите условия, а отговорът ще бъде общоевропейски – „не на икономическия шантаж“. Никой няма да наруши санкциите , никой няма да плаща в рубли“, категоричен бе министърът.

По думите му държавите от ЕС имат готовност също да бъдат санкционирани като България и Полша.

„На Европа ще й трябва време, за да се излекува от зависимостта от руския газ, но това е общата политика и ще се преговаря само и единствено заедно“, коментира Лорер.

Според него следващата бежанска вълна ще бъде от руски граждани.

„У нас вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, които разбират каква ще бъде икономическата катастрофа, която се задава там и търсят по-добро бъдеще за себе си и за семействата си“, каза Лорер и допълни: „Смятам, че трябва да се подготвим организационно и законодателно за още бежанци от Русия“. Министърът на иновациите и растежа коментира и трусовете в коалицията, но каза, че не очаква предсрочни избори. Въпреки това, той отказа да коментира дали при евентуални такива, ПП би подкрепила Румен Радев.

„Дали е отговорно да слагаме идеологическия съображения пред стабилността на страната“, попита Лорер, обръщайки се към вицепремиера Корнелия Нинова, която постави заяви, че БСП ще напусне коалицията, ако България реши да изнася оръжия за Украйна.

„Убеден съм, че ще намерим формула, по която да продължим да работим заедно. Вярвам че нашите коалиционни партньори ще бъдат съгласни с нея“, коментира Лорер.

„Беше време на кажем ясно, че сме „за“ износ на военно-техническа помощ към Украйна. България трябва да покаже чрез суверена, че България иска да подпомогне Украйна както целия ЕС. Това е нашето послание“, каза още той.

vlastta.bg