Connect with us

Последни новини

Дама оглави Генералния щаб на Словения

Публикувана

на

Словения е първата държава от НАТО, която избра жена за ръководител на своята армия.

Генерал-майор Аленка Ерменц вече изпълнява своите задължения като началник на Генералния щаб на Словенските въоръжени сили. 55-годишната жена заменя на поста генерал-майор Алан Гедер.

Той остана на поста само 6 месеца след като неговият предшественик беше свален заради слабото представяне на военните сили на страната по време на тестове на НАТО в началото на годината.

По думите на словенския президент Борут Пахор избирането на Ерменц ще помогне за модернизирането на въоръжените сили на страната. В свое изявление държавният глава посочва, че тя отговаря на високите професионални критерии, има солиден опит в менажирането на хора и е целеустремена.

Ерменц беше повишена до ранка на генерал-майор миналата седмица. Това я прави първата жена с този ранг в източноевропейската държава. Тя също така е и първата жена, която е ръководила батальон в Словенските въоръжени сили, съобщава EuroNews.

Образованието си получава във Великобритания, а по-късно е мобилизирана в Косово за шест месеца през 2009 г. като част от мисия по опазване на мира. Сега тя ще ръководи всички 7500 войници на Словения – число, в което число влизат и запасняците.

Ерменц е и първата жена ръководител на армия на страна членка на НАТО. През 2016 г. жените са били едва 10,9 процента от армейския състав на 29-те страни от Алианса (общо около 3 милиона души), сочат данни от доклад на НАТО. Това обаче е сериозно повишение в сравнение с 2015 г., когато във въоръжените сили на страните от организацията само 6,8% са жени.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни