Connect with us

България

Цветан Василев: Пеевски е сложил Домусчиев в Нова телевизия да финансира и обира негативите

Публикувана

на

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че намира прилики между модела, по който КТБ е ползвана за финансирането на политически и медийни проекти, и развитието около бизнеса на Кирил Домусчиев.

В интервю за Явор Дачков („Гласове“) Василев коментира, че Домусчиев е „сложен да изпълнява моята роля“, като дава за пример покупката на „Нова броудкастинг груп“ и финансирането на по-малки губещи медии. Бившия банкер, подсъдим по мегаделото „КТБ“, отправя задочно предупреждение до председателя на КРИБ: „Тежко му и горко на Домусчиев, просто си купи фабрика на 8 септември“.

„Мисля, че Пеевски е сложил Домусчиев да изпълнява моята роля, която аз изпълнявах в ТВ7. Някой да финансира и да обира всичките негативи“, казва Василев. Той твърди, че депутатът от ДПС „вече си е пакетирал медията“, като посочва за негови кадри изпълнителния директор на Нова Броудкастинг Вяра Анкова и новия ръководител на новините в телевизията Миляна Велева. Василев твърди още, че „Домусчиев искал да затваря Канал 3“, като прогнозира, че в Нова ТВ ще бъде назначена и Ина Стоянова (програмен директор на Канал 3, бивш директор на публицистиката в ТВ7).

Сделката за „Нова“ беше финализирана на 10 април, след като КЗК разреши на „Адванс Медия Груп“ да придобие пълна собственост над една от най-големите медийни организации в страната, в която влизат телевизионните канали на Нова ТВ и Диема, мащабен онлайн бизнес около собствеността в Нетинфо, както и дял в издателството на списания като „Ева“ и др. Дългогодишните шведски собственици на групата MTG търсеха кандидат-купувач за българския си бизнес в последните 2 години, но опитът им да привлекат чешкия магнат Петр Келнер се сблъска със забрана от страна на КЗК през 2018 г. – така се стигна до решението за братя Домусчиеви.

Василев коментира собствената си позиция по време на възхода на КТБ, като твърди, че е бил „използван“ по план: „От едната страна ме атакуваха хората, които формираха първото правителство с Борисов, т. нар. център около „Глобална България“, Световната банка, Кристалина Георгиева, Симеон Дянков и компания, а от другата страна от милиционерския кръг непрекъснато ме спасяваха. Те успяха по някакъв начин да ми внушат, че аз мога да разчитам на тях. Допуснах ги по-близо, отколкото трябваше… Пеевски, смятам, че той е символът, айсбергът на цялата тази мутро-милиционерщина, която е отдолу. Но очевидно, той има енергията да се занимава с всичко това и да го контролира“.

На два пъти в разговора бившият собственик на КТБ „подсказва“ на Борисов, че има „парламентарно аритемитично решение“ в лицето на „Воля“ на Марешки, чрез когото да осигури мнозинство на правителството, без да се налага да зависи от подкрепата на ДПС и „Атака“, която банкерът нарича „партия на Пеевски“, макар да не посочва конкретни данни за думите си.

На въпрос дали има „надежда да се върне в България“, Цветан Василев отговаря: „За мен не е въпрос на страх да се прибера, независимо, че вероятността да ме приключат е огромна, нямам тук никакво съмнение, а е въпрос на цел – аз трябва да бъда в състояние да защитя и себе си и хората, които са подсъдими заедно с мен и останалите хора, които в момента „търкат наровете“ в ония клоаки и арести“.

Делото за фалита на „КТБ“ все още тече на първа инстанция, като следващото заседание се очаква в началото на юни. До момента все още не е приключил пълният разпит на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Преди по-малко от месец един от големите инвеститори в КТБ – Оманският фонд – реши да се откаже от претенции към държавата за обезщетение в размер на 80 милиона евро заради фалита на банката.

От лятото на 2014 г. Цветан Василев живее в Белград, където чака решение по продължителното дело за евентуалната му екстрадиция в България. Заповеди за арест и обвинения бяха повдигнати и срещу съпругата и дъщерята на банкера, но през март 2019 г. Интерпол реши да свали от системата за издирване двете жени.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement