Connect with us

България

Цвета Караянчева обидена от коментарите за „Ходи пеша“, но даде достъп на медиите до депутатите

Публикувана

на

Председателката на парламента Цвета Караянчева се оказа обидена след реакциите, предизвикани от репликата ѝ на партийна среща с актива на ГЕРБ в Лом.

На брифинг днес Караянчева разясни, че трябва да се прави разграничаване между говоренето в Народното събрание и на партийни срещи, още повече ако сбирките са в събота, неработен ден. „Институционално да разграничаваме начина на говорене – когато говорим в Нардоното събрание и когато говорим на партийни срещи. Това беше една партийни среща, на която се явявах като член на Изпълнителната комисия (на ГЕРБ – бел. ред)“, каза тя.

И препоръча:„Вижте и другите партии как говорят на партийни срещи и ще разберете начина на говорене на всички народни представители и партийни лидери, и участници в управлението на партиите.“

И тя реши да се оплаче как в тв предаване репликата ѝ била изрязана и сложена до изказвания на предишни председатели на Народното събрание, които по думите ѝ говорели институционално. Трябвало, според Караянчева, да се сложат техни реплики пак от партийни събрания. Това  я заболяло, сподели шефката на парламента, която в предишни месеци привлече вниманието като обект на неласкави определения в запис на глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. „Друго ме заболя – говоря човешки, в едно предаване беше изрязана тази моя реплика, която, аз – повтарям – казах на политическо събрание като член на Изпълнителната комисия, в съботен ден, неработен ден. И беше сложена тази реплика до изказвания на предни председатели на Народното събрание, които говорят институционално. Не беше коректно така да се представи моето изказване“, обясни Караянчева проблема.

След което добави, че тя също имала много институционални изказвания и изброи: „в Европейския парламент, изказвания, когато в парламентарното измерение, когато България председателстваше Съвета на Европа, на 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция“.

Да припомним: В Лом пред симпатизанти на партията председателят на НС Цвета Караянчева

обяви:

„Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми, що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате?

Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим.“

Междвремнно недоволството на парламентарните екипи на медиите бе уважено от председателя на Народното събрание. От днес те вече имат шанс за достъп до депутатите.

Още една зона ще бъде отворена за журналистите в Народното събрание – репортерите ще бъдат допуснати до т. нар. Клуб на народния представител.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева определи това като първа стъпка, след като от началото на новия политически сезон и местенето на парламента в сградата на бившия Партиен дом заваляха оплаквания от журналистите, че нямат свободен достъп до депутатите. Бяха внесени и две подписки, за да бъдат допуснати репортерите до народните представители, както бе в старата сграда на Народното събрание

Караянчева обеща, че депутатите ще слизат в Клуба на народния представител, който вече ще е достъпен за журналистите.

Репортерите обаче искат да бъдат в близост до стаите на парламентарните групи, за да могат да вършат работата си.

„Нека да направим първо тази стъпка. Да видим дали ще се подобри комуникацията“, настоя Караянчева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни