Connect with us

COVID-19

COVID 19: Кабинетът отпуска 1 млрд. за бизнесa, 200 млн. безлихвени кредити за лица в неплатен отпуск

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет, на който обявява икономическите мерки, които правителството взема за справяне с кризата с коронавируса.

Правителството планира икономически мерки на стойност около 7 млрд. лв. за справяне с икономическите последици от кризата с коронавируса.

Ето какво съобщи той:

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР.

– За бизнеса и заетостта – мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити. Освен това – още 200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Отделят се и разходи за запазване на работни места – 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите, ако не уволняват. Мисля, ще надминат 1 млн. лева тези средства.

– Отлагаме неплащането на данъци (финансовият министър уточни, че става дума за корпоративни данъци, не за ДСС – б.р.) до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната.

– Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.

– 4,5 млрд. лв. за икономически мерки за капитализиране на Българската банка за развитие, с които пари ще се обезпечи теглене на кредити до 2 млрд. лв.;

Премиерът заяви, че накрая на месеца ще се разбере какви са досега загубите за бюджета заради коронавируса.

„Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем“, предупреди обаче той.

И подчерта:

„Зимният туризъм около 15 март приключва. Помните ли големите пари за куверти по Коледа и Нова година? Сиреч, че мазнинка имат. За летния туризъм – имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки“.

Министър-председателят отново дръпна реч за навременността на мерките, взети от България, за това, че други страни – при това сред най-развитите в Европа и по света, са закъснели. Докато България е за пример. Спомена и това, че има държави, които са пред катастрофа заради мигранткия натиск, докато у нас той е нулев. Борисов съобщи още, че икономиката ни се пренастройва и до 7-8 седмици България ще може да си прозвежда сама и апарати за обдишване или респиратори.

Бойко Борисов успя обаче и да се „скара“ на ген. Венцислав Мутафчийски – шефът на Националния оперативен щаб, защото каза преди ден, че капацитетът на Военномедицинската академия и „Пирогов“ за прием на пациенти с коронавирус е запълнен.

Ние плащаме за 360 болници и някой да каже, че капацитет на болници е изчерпан – това е несериозно. Защо се създава такава паника. Всяка болница трябва да има отделение. Ако някоя болница се чувства претоварена, защото сега са 30-ина души в болница, като плащаме заплатите с 1000 лв. отгоре, да не се окаже, че са малко.

Борисов коментира и темата с бързите тестове, около чиято достоверност има спорове и за които Кризисният щаб заяви, че засега не ги използва, защото дават фалшиви резултати.

„Няма учен по света, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързите тестове. Питах израелския премиер лично пред още 6 премиери и той каза: Няма бърз тест сигурен, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмица няма да могат и те да създадат“. Вчера ЕК прави обща поръчка, ние сме заявили 1 млн. тестове. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар, ще купят и предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, сигурен или качествен. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение, всички в ЕС ще купим един и същи“, каза Борисов.

Той съобщи, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати.

Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично.

„Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото – също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че най-малкото, са взели вниманието на хората. Мисля, че имат и доверието на хората“, посочи той и сподели как всички четат за ген. Венцислав Мутафчийски във Фейсбук.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement