Connect with us

България

Чудесата се случват: Сълзи и вяра във Ванга

Публикувана

на

Днес се навършват 108 години от рождението на българския феномен Ванга. 

Ванга е родена на 31 януари 1911 година в град Струмица, Югославия, в семейството на дребни земеделци. От баща си наследява физическата издръжливост, чувството за справедливост и любов към онеправданите, а от майка си – веселия характер, отношението към ред и чистота, издигнати от нея в култ. Родила се е два месеца преждевременно, била доста хилава, със залепени за главата уши и залепени пръстчета на ръцете и краката. Никой не знаел тогава дали това дете ще оживее, затова го сложили близо до печката, увито във волско шкембе и непрана вълна, та дано дочака деветия си месец. Една нощ през месец март бебето силно изплакало и вещите „баби” казали на разтревожената майка, че всъщност бебето сега се е родило. И понеже в Струмишкия край имало обичай да не се дава име на дете, за което не се знае дали ще живее, на другия ден, пак според обичая, бабата на детето излязла на улицата и казала на първата жена да каже едно име за новородено момиченце. Жената казала Андромаха. По онова време в Струмица много жени носели гръцки имена, но на бабата то не се харесало и тя попитала за име втора жена, която сложила на новороденото името Вангелия – носителка на блага вест (от тук идва Ванга). Това име е също гръцко, но в този край то е толкова популярно, че бабата го приела съвсем като „тяхно” и го одобрила.

Отиде се преди 20 години, но мнозина вярват, че им помага и от отвъдното. На смъртния си одър тя остави завет на всички българи: „Само вярата, само вярата! Халал да е – народът да бъде благ като захар, издръжлив като злато! Да укрепите вярата си в Бога, да се обичате и да сте добри един към друг, защото без тези неща няма напредък в нищо“, призова на прощаване Ванга.

 

И успокои, че светът го чакат 1000 г. мир, а: „Доброто иде! Не е далеко, не се бойте! Всичко ке си дойде на място!“.

За местните е истинска светица

„Рупите ке станат българският Ерусалим!“. Тези пророчески думи на Ванга се доказват с всяка изминала година. Защото на мястото прииждат хора всеки ден. Няма делници, няма празници. На паркинга пред манастирския комплекс винаги има автомобили и автобуси. А сред посетителите са и невръстни деца, и старци. „Това никак не е случайно, защото мястото наистина е магнетично. Усеща се силната положителна енергия на пророчицата. Духът на нашата леля Ванга не е изчезнал нито от Рупите, нито от Петрич. Тя все ни повтаряше да правим добро, за да има добро за всички, че
с доброто ще дойде спасението твърдят жители на село Рупите. По техни груби сметки прочутата петричанка е била кръстница на близо 5000 деца. „Носеше любовта на Бог у себе си и затова беше толкова близо до него“, вярват местните. Ванга подчини своя живот в помощ на хората и затова винаги ще е жива и ще пребъде с всяка следващо поколение, допълват те. Смятат, че тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й. За хората тя е свят човек. За нас личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове на България, които още не сме осъзнали и признали, споделят чакащи на опашката да влязат в къщата на Ванга в Рупите.

Началото

Родена в Струмица (Македония) на 3 октомври 1911 г., Ванга до смъртта си живее прост начин на живот, неподвластен на материалното. Всичко, което е направила, е било за народа. „От 41-ва година, от 6 април, гледам до сега“, казва Ванга пред камерата на Тома Томов. Когато била на 30, й се явява сияен конник, облечен, както тя описва, в златни доспехи. Бил висок, рус и божествено красив. Излъчвал светлина. Този мъж спрял коня си до къщата й в Струмица и влязал. Сетне й казал: „Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби.

 

 

Ти ще предсказваш за живи и мъртви

Не се бой, аз ще съм до теб и ще ти казвам какво да препредаваш…“. Вангините пророчества за потъването на подводницата Курск, атентатите на 11 септември и смъртта на Сталин са сред най-известните. Но въпреки че Вангелия вижда всичко, тя съумява да запази достойнството си като човек и не се възгордява. Племеницата на Ванга, Красимира Стоянова, разказва, че пророчицата е обичала живота. „Никой не трябва да мисли, че тя е била аскет“, споделя Красимира. Ванга обичала всички нормални неща, съпътстващи човека: дрехите, хапването, веселието, песните.. Ванга е помогнала на хиляди хора. Намирали изход от болестите, тревогите и нещастията, когато са сядали пред нея. Виждала ли смърт, обикновено премълчавала. Понякога викала посетителя да дойде при нея след няколко дни, когато нещастието вече е факт, за да го успокои. Един от малкото случаи, в които Ванга е казала направо в очите на човек, че го чака смърт, е с проф. Никола Шипковенски. Очевидци твърдят, че ученият е предизвикал откровението на пророчицата с обидното си и грубо отношение към нея. След като месеци наред я изследвал и снимал документален филм за нея, накрая невярващият в способностите й професор заявил: „Ванге, ти не си никакъв феномен, а мошеничка! Затова аз си прибирам багажа и си тръгвам. Ще се видим след шест месеца!“. „Няма да стане! Защото тези шест месеца са ти последни“, отсякла Ванга. Проф. Шипковенски умрял точно след половин година от рак.

Какво бъдеще видя за родината ни пророчицата, преди да издъхне на 11 август 1996 г.? „Няма лошо за България!

Няма барут, няма кръв!

Българите да са живи и здрави и да не губят кураж. Ние сме куражлия племе. Ще излезнеме. България ще се оправи, защото са много работливи българите. Не се карайте, а се обичайте всички. Вяра и любов да има за народа – това е най-важното“. Емиграцията обаче тревожи Ванга: „От това България само губи! Защо позволявате на децата си да напущат България? Та тя им е майка, тя им е баща. Хубава, лоша, всичко е тя. От Бога им е дадена. Какво си мислят, че ще намерят навън? Ще ходят, ще ходят и пак тука ще се върнат.“. Мечтата на революционера Георги Раковски за създаване на Балкански съюз ще бъде реализирана във времето според пророчицата Вангелия Гущерова: „Сега на Балканите е неспокойно, но ще дойде ден, когато всички балкански столици ще си подадат ръка за помощ и приятелство. Големи водачи от София, Букурещ, Белград, Атина и Анкара ще се съберат и ще разискват, водени от желание за мир и разбирателство“. Ванга обаче предупреждава за надвиснали злини: „Ще съсипят въздуха и водата, ще пуснат разни отрови по сините морета, по реките и хората ще започнат да умират от някакви болести.

Ще бягат от градовете в селата и пак ще търсят планините и трите кръстати гори, та там в тях да дишат и да пият вода. Онези, които избягат, ще спасят себе си и потомството си“. За медицината Вангелия казва, че светът е започнал с билките и с билки ще свърши. „Но билките от дадена страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Лекарствата затварят вратата, през която може да влезе природата чрез билките и да излекува болния орган. За всяка болка има билка“.

Притчите

Яжте малко и не работете вечер

* Който краде за здраве, ще плаче

* Който от моите тъмни очи иска да краде, бяло от Бога няма да види
* Молете се за човека, защото той се самозабрави в омразата си към ближния
* Не роптайте срещу страданието, което преживявате! Страданието е пречистващо средство – като една дреха, която не е чиста, ако не се изпере
* Не късайте цветята!
* Яжте малко! Ако трябваше да се яде много, природата щеше да ни даде по два стомаха, а не по един
* Работете сутрин и през деня. Никога вечер. Силите свише не помагат вечер, а без тяхна помощ нищо велико не може да се роди

Какво предсказа Ванга?

Наред с личните съдби на хората, Ванга прави предсказания и за бъдещето на човечеството, много от които са се сбъднали. „Очаквайте промени към добро“, „Религиите ще се обединят, мирът ще се установи на земята, хората ще разберат духовния свят… няма да има потоп, предстоят ни мир и благоденствие.

Ванга предсказва идването на Второто пришествие „…това е Той, който отново се връща при нас, както беше обещал. Този който ще подпише окончателния договор за мира на планетата“. Ванга добавя, „Христос отново ще дойде на Земята… определени хора ще почувстват със сърцето си завръщането на Христос“.

През 1989 г. Ванга предупреди и за терористичната атака на кулите близнаци в Ню Йорк. „Страх, страх! Братя американци ще гинат, покосени от железни птици. Вълци ще завият и ще се лее невинна кръв“, наричайки кулите близнаци братя.

Информацията, че към 2018-а година се проектира добив на енергия хелий-3 в Космоса е новина в наши дни. Но през 1960-а Ванга казва: „През 2018 г. влаковете ще полетят, задвижвани от слънцето. Добивът на нефт ще се прекрати и Земята ще почива“.

20 години преди събитията Ванга предсказва преобразяването на света и международните отношения след падането на комунистическите режими, разпадането на СССР и обединението на Германия. „Ще настъпят големи промени в живота на хората. Те ще се променят до неузнаваемост. Новото време е белязано с много знамения, които ще започнат да се проявяват през 1990 г.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement