Connect with us

България

Честит празник, българи! България отбелязва 145 години от Освобождението

Публикувана

на

Днес е националният празник на България, на който отбелязваме 145 години от Освобождението. Събития за честване на празника ще се организират в цялата страна и в различни точки по света.

На 19 февруари 1878 г. (ст.ст). в руската главна квартира в турския град Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан Санстефанският мирен договор от руските представители граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а от страна на Османската империя – от Сафет паша (министър на външните работи) и Садулах бей, припомня БТА. За първи път Денят на освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 г. От 31 декември 1887 г. 19 февруари започва да се отбелязва като Ден на освобождението на България. След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. за първи път празникът е отбелязан по нов стил на 3 март 1917 г. и се е отбелязвал като официален празник до октомври 1951 г., когато е отменен с Кодекса на труда. Еднократно денят е честван като официален празник през 1978 г. по повод на 100-годишнината от освобождението на България от османско иго. Честването на 3 март е възстановено през 1987 г., като до 1989 г. денят се е отбелязвал като официален празник с решение на Юлския пленум от 1987 г. на ЦК на БКП и на Министерския съвет.

Датата на подписването на Санстефанския мирен договор – 3 март, е обявена за национален празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско иго.

По случай 145-а годишнина от Освобождението домакинството на местните тържества на Шипкасе пада на Габрово. На площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националния ни флаг.

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка. В 11:30 часа премиерът ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, а в 11:45 ч. Донев ще отправи приветствие. Премиерът ще участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. В нея ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

В 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря проверка ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев ще присъства на тържествената заря-проверка.

По-късно Румен Радев ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник – 3 март, в Централния военен клуб в София.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни