ИТН взеха едни от най-важните ресори – външни работи, енергетика, регионално развитие и спорт.

Международният секретар на партията Димитър Гърдев, който има кратък мандат в дипломатическата ни мисия в Кипър, ще бъде външен министър. Гърдев е дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Бившият депутат от Реформаторския блок и бивш член на ръководството на БТК, когато беше държавна – Гроздан Караджов, ще бъде министър на регионалното развитие. Той беше и номинацията на Слави Трифонов за транспортен министър във втория, несъстоял се кабинет на ИТН.

Депутатът от ИТН Радостин Василев ще бъде министър на спорта. Той е юрист, специализирал в областта на спортното право. Министър на енергетиката ще бъде отново номиниран за поста от проектокабинета на ИТН – Александър Николов, който пък беше уволнен като зам.-министър на енергетиката от премиера Стефан Янев.

„Демократична България“ отново ще оглави правосъдието, само че този път в лицето на депутатката Надежда Йорданова от „Да, България“, която е била и началник на кабинета на лидера Христо Иванов. Йорданова оглавяваше анкетната парламентарна комисия „Магнитски“. Юристката е специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Министерствата на климата и на екологията също се вземат от ДБ, като там министър ще е „зеленият“ Борислав Сандов, председател на партия „Зелено движение“. Той е и номинацията на коалицията за вицепремиер.

Съставът на кабинета е на 90% готов, призна след консултациите при президента и самият бъдещ премиер Кирил Петков.

vlastta.bg