Connect with us

България

Частна фирма подслушвала висшия държавен апарат в МБАЛ „Лозенец“

Публикувана

на

Частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужвало висшия държавен апарат в МБАЛ „Лозенец“.

Това става ясно от доклад на Министерството на здравеопазването, публикуван от разследващия сайт Bird.bg.Той не е представян публично и е получен от медията по Закона за достъп до обществената информация.

Фирмата, която е извършвала видеонаблюдението, без да дава достъп на никой от екипа на болницата, е „Медилон“ ЕООД, собственост на Даниела Иванова Желязкова, твърдят от bird. Фирмата е една от големите доставчици на консумативи за български болници, а договорите, сключени с МБАЛ „Лозенец“, са на стойност 120 млн. лв.

От доклада на МЗ не става ясно дали техниката е била част от система за наблюдение на болните, но подчертават, че използването им е било незаконосъобразно и в нарушение на изискванията за Закона за достъп до личните данни.

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви, че в здравното министерство няма такава информация официално.

„По отношение на доклада, новият съвет на директорите констатира начина, по който е осъществявано видеонаблюдението и това, че то би позволило да бъдат подслушвани в съответните стаи, където се лекуват такива висши служители, е имало възможност те наистина да бъдат подслушвани и то от фирмата, която е наета“, допълни Петров.

„Това е констатирано от председателя на съвета на директорите още първите дни след влизането. Съответно са сезирани органите. Нашите правомощия са дотам да сезираме компетентните органи, те вече ще си свършат работата“, допълни той.

По повод информацията, че 29 служители са били на щат без да работят, Петров каза, че има назначени хора от Софийския университет, които практически не работят в болницата. За тях се констатира, че са със сключен договор.

Такъв проблем стои и в Александровска болница, добави още Петров.

„Там има много хора, които са назначени извън необходимите щатове, защото те преподават в университета. Тези отношения трябва да се уредят по някакъв начин, тъй като тежат на болницата. Това е въпрос на разбирателство между университета и съответната болница“, допълни зам. здравният министър.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement