Connect with us

България

Цачева за килията на Иванчева: Няма ВИП арестанти

Публикувана

на

„Няма ВИП арестанти. Всички задържани лица се третират еднакво“, заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева. 

„Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица. Те са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там“, коментира Цачева. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ще бъдат екстрадирани от Франция следващата седмица. Те бяха задържани в Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

В отговор на снимките, разпространени от омбудсмана Мая Манолова от килията на бившия кмет на „Младост“ бившата шефка на НС поясни, че след направената проверка се оказало, че петното на тавана, което се вижда на една от снимките, е от теч. Килията на Иванчев била под помещение в затвора. За да се ремонтира, трябвало да се освободи затворническото помещение, но пък затворът бил пренаселен.

„Средства имаме, но самата сграда е пренаселена“, каза още правосъдната министърка. По думите й усилията на министерството са насочени и към подобряване на условията в затворите. „Защото моя грижа е да се погрижа не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите“, каза още правосъдният министър. Вчера тя обяви, че свиква на 4 декември съвещание във връзка с условията в арестите, на което са кани ръководствата на прокуратурата, МВР, главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, областна служба „Изпълнение на наказанията“ – София, както и самата Мая Манолова.

Припомняме, че вчера, омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни