Connect with us

България

Цацаров разпореди проверка на апартамента на финансовия министър

Публикувана

на

По разпореждане на главния прокурор на България Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, съобщиха от Прокуратурата.

В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26.11.2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27.11.2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.

С постановление от 28.11.2018 г. на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл.83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.

Проверката се извършва и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор г-н Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев.

Върховна касационна прокуратура е определила 20 дневен срок за извършване на проверката.

Междувременно от БСП поискаха  Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се сезира и да провери публикации в медиите за апартаментите на Десислава Атанасова, Делян Добрев и Красимир Велчев от ГЕРБ и вече бившия депутат от партията Антон Тодоров.

Това обяви пред журналисти в парламента секретарят на ПГ на БСП Филип Попов в разгара на скандала с жилището на финансовия министър Владислав Горанов, в което той живее от години без да плаща наем, след като го получил, по думите му, от неговия кръстник.

„Искането до КПКОНПИ е свързано с това, че за сигнал се считат и медийни публикации по отношение на корупция или конфликт на интереси. Такива публикации имаше по отношение на финансовия министър Владислав Горанов. Комисията да провери какво е основанието за придобиването на апартаментите им. Имат ли, нямат ли наем. Публикации имаше и в централни медии и телевизии“, уточни той, цитиран от „Фокус“.

Попитан, ако излезе, че това е фалшива новина, как ще процедира БСП, Попов отговори: „Искаме Комисията да провери фалшива новина ли е или не. Такъв е законът. Така са го написали управляващите от ГЕРБ. Нека да се сезират и да проверят за какво иде реч. Обвиненията, които съществуват в медиите, са сериозни по отношение на корупция и конфликт на интереси. Работа на Комисията е да провери. Това е сигнал, а не обвинение. Не е нещо преднамерено. Нека се провери сигналът“.

Информацията за жилищата на депутатите от ГЕРБ тръгна от публикация във Фейсбук на бившия зам.-председател на партията на Николай Бареков „България без цензура“ – Ангел Славчев. Данните, за които няма доказателства, бяха препечатани в някои медии.

Според него жилищата са получени пак през „щедрия Кръстник“ – бизнесменът Иван Сариев, който бил техен собственик. Славчев твърди, че Десислава Атанасова ползва 250 квадрата в „Царско село“. Делян Добрев пък направо придобил имот като „дарение“ от Сариев. Красимир Велчев пък ползвал офис в същия комплекс, в който жилище обитава и Горанов, и също не плащал наем. Антон Тодоров пък ползва, също без пари, малка гарсониера от 35 кв.м. в „Кошера“ – близка сграда.

„Ако някой от колегите от БСП покаже запис, снимка, какъвто и да е материал, че аз някога през живота си съм стъпвала и имам апартамент в комплекс „Царско село“, както пише в публикация, съм готова да си подам оставката на мига. Очаквам същото от Филип Попов, Корнелия Нинова и всички вносители на този сигнал“, коментира междувременно Атанасова.

„Явно БСП са проводници на фалшиви новини, след като се налага да коментираме този случай. Ще очаквам с огромно внимание проверката на КПКОНПИ. Не само аз, но всички колеги, които сме народни представители всяка година декларираме имуществото си и медиите и цялото общество имат достъп до него на сайта на Сметната палата. От 2009 година съм народен представител. Преди това съм била общински съветник. Моето имущество е публично осветено“, категорична беше Атанасова.

След избухването на скандала братята Домусчиеви, за които се твърдеше, че са собственици на сградата, в която живее финансовият министър, обявиха, че са били само инвеститори и са продали всички апартаменти още преди години.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни