Connect with us

България

Цацаров изготвя наръчник: как се прави обиск на адвокат

Публикувана

на

„Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи (които не са книжа на адвоката) на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа.“

Това се казва в позиция на главния прокурор Сотир Цацаров, в която отговаря на отворено писмо на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Разпоредбите в Закона за адвокатурата трябва стриктно да се спазват, но те не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия, е позицията на Цацаров.
Още в края на миналата година адвокатската организация излезе с декларация, в която се пpeдyпpeждaвaше, „чe e нeдoпycтимo и в нapyшeния нa зaĸoнa дa бъдaт oбиcĸиpaни ĸaнтopи нa aдвoĸaти и пocягaнe нa eлeĸтpoннитe им дaнни, това e нapyшeниe нa личния живoт, нeпpиĸocнoвeнocттa нa ĸopecпoндeнциятa и жилищeтo“. Бългapия вeчe e ocъждaнa пo пoдoбeн пoвoд oт Cъдa пo чoвeшĸитe пpaвa в Cтpacбypг, нaпoмняха aдвoĸaтитe и заявиха, че ще реагират „изключително остро“, като нacтoяха зa нaĸaзaния нa винoвнитe.

„Aĸo пpoĸypaтypaтa, BCC, Инcпeĸтopaтът, cпeцcъдът нe peaгиpaт нa тoтaлнoтo пoгaзвaнe нa пpaвaтa и нeпpиĸocнoвeнocттa нa пpoфecиятa, aдвoĸaти oт цялaтa cтpaнa щe излязaт нa пpoтecт“. Toвa oбявиxa от своя страна пpeдcтaвитeли нa Фeйcбyĸ oбщнocттa нa cвoбoднитe aдвoĸaти, нaбpoявaщa нaд 2000 yчacтници.

Πoвoд зa пpeдyпpeждeниятa бяха пpeтъpcвaниятa и иззeмвaниятa в aдвoĸaтcĸи oфиc и в дoмoвeтe нa зaщитници, извъpшeни oт cлeдoвaтeли oт cпeцпpoĸypaтypaтa и cлyжитeли нa ДAHC нa 19 дeĸeмвpи, ĸaĸтo и paзлeпeнитe нeĸpoлoзи ĸpaй oфиca и дoмa нa aдвoĸaт Иpeн Caвoвa.

Сега Цацаров заявява, че „Ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители“.

От позицията на главния прокурор става ясно, че той е „възложил изготвянето на проект на акт за методическо ръководство /инструкция/ за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на ЕСПЧ. Проектът за този вътрешен акт ще бъде представен на Висшия адвокатски съвет, на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители за предварително становище и обсъждане“.

Ето и цялата позиция на главния прокурор:
По повод Отворено писмо от 18.01.2019 г. на г-жа Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, адресирано до Народното събрание, Министъра на правосъдието, Министъра на вътрешните работи, Главния прокурор и Висшия съдебен съвет и разпространено в медиите, главният прокурор Сотир Цацаров изразява следната позиция:

На 10.01.2019 г., по инициатива на ръководството на прокуратурата, бе проведена среща на главния прокурор с г-жа Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет и и г-н Людмил Рангелов, заместник-председател на Висшия адвокатски съвет. В срещата участваха също г-н Иван Гешев, заместник на главния прокурор и г-жа Румяна Арнаудова, завеждащ отдел „Специализиран“ във ВКП. Повод за тази среща бе декларация на Висшия адвокатски съвет от 21.12.2018 г., както и писмо на адвокати /“Фейсбук общност на българските адвокати“/ от 28.12.2018 г. Ръководството на адвокатурата бе запознато подробно /вкл. и с предоставяне на писмени доклади от извършени проверки/ с проведените действия по разследването по конкретно досъдебно производство, за които бяха отправени публично твърдения за допуснати от прокурори нарушения на Закона за адвокатурата, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция. Изрично бе подчертано, че по това досъдебно производство, след постъпила на 18.12.2018 г. справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия, още на 19.12.2018 г. са били извършени претърсвания и изземване на двадесет и два адреса при условията на неотложност. Протоколите впоследствие са били одобрени от съда, по предвидения в НПК ред. Въпреки наличието на същата неотложност и по отношение на помещения, ползвани от три лица, упражняващи адвокатска професия, само за тях са поискани и получени предварително разрешения от съда за претърсване и изземване. В исканията до съда е отразено подробно качеството на лицата /адвокати/, както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти. Така претърсвания в тези помещения са извършени след получено разрешение от съд за това, издадено при спазване на разпоредбите на НПК.

Главният прокурор напълно подкрепя застъпената в Отвореното писмо от 18.01.2019 г. позиция, че разпоредбите на Закона за адвокатурата следва да се спазват стриктно, за да се гарантира правото на всеки български адвокат свободно и независимо да упражнява своята професия. Недопустими са каквито и да е нарушения на правата на адвоката по чл. 34 и чл. 35 от Закона за адвокатурата /неприкосновеност на адвокатски книжа и кореспонденция и разговори с клиент; забрана за разпит на адвокат за фактите, съдържащи се в тази кореспонденция и тези разговори и всичко, узнато във връзка с осъществяваната защита; право на свободни и неконтролирани срещи с клиент и т. н./.

В същото време, тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи /които не са книжа на адвоката/ на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа.

Ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, главният прокурор е възложил изготвянето на проект на акт за методическо ръководство /инструкция/ за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на ЕСПЧ. Проектът за този вътрешен акт ще бъде представен на Висшия адвокатски съвет, на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители за предварително становище и обсъждане.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни