Connect with us

България

Цацаров: Агентът на ГРУ, замесен в „Скрипал“ и бил три пъти в България

Публикувана

на

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним Федотов е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов с британския посланик Ема Хопкинс заради информацията за връзка с отравянето на българския бизнесмен и собственик на оръжейния завод „Дунарит“ Емилиян Гебрев.

„След възобновяването на разследването на случая „Гебрев“, с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров, цитиран от „Фокус“.

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“.

„Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият служител на Главното разузнавателно управление (ГРУ), който е с псевдоним Сергей Федотов, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през „Летище София“, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“, каза от своя страна Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.

Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби.

„Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.

В срещата участвха още шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

„Бях директор на СДВР, получихме сигнал, че е настанен във ВМА, всички действия са предприети към онзи момент. Работихме по всички факти и обстоятелства – както и че е битово, така и, че не е“, каза Маринов.

Още за отравянето на Гебрев

На 28 април 2015 г., след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в хотел „Кемпински-Зографски“, Емилиян Гебрев се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада неговият директор на производство в ЕМКО, който е откаран в „Токуда“, бил е лекуван след това в „Пирогов“. На 1 май 2015 СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно на 4 май 2015 синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на ЕМКО и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения, поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от машина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури.

„Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев“, уточни главният прокурор.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата. През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза той.

През 2018 г. Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря и има основание да смята, „че отровата в нашия случай е от семейството на „Новичок“. Гебрев поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 г. В кръвта и урината на бизнесмена обаче не са открити следи от „Новичок“.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено“, подчерта Цацаров.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни