Connect with us

България

България почита паметта на Апостола на свободата

Публикувана

на

На 19 февруари България отбелязва паметта на Апостола на свободата, 146 години от обесването на Васил Левски.

След като е заловен от заптиетата на Османската империя на 27 декември 1872 г., той е осъден на смърт от Софийската извънредна следствена комисия на 14 януари 1872 г. и е обесен в тогавашните покрайнини на София. Днес на мястото на неговата смърт се издига паметникът на едноименния булевард.

На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София, на мястото, където днес се издига неговият паметник, е изпълнена присъдата, издадена срещу Левски – смърт чрез обесване.

В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов и казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“ и помолил прошка от него и от Бога.

Предлагаме ви 10 незабравими цитата на Апостола, които всеки българин трябва да знае:

  • Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само себе си.
  • Без революция сме загубени во веки веков.
  • Близо е времето вече – българинът не ще бъде роб, а свободен.
  • Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.
  • Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.
  • Всички зависят от вишегласието.
  • Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.
  • Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.
  • Дела трябват, а не думи.
  • Интригата спира хода на народната работа.

Годишнината от смърта на Апостола на свободата се отбелязва с редица инициативи:

В Ловеч ще има гражданско поклонение пред паметника на Апостола. Отбелязването на годишнината ще започне с панихида в храма „Успение Богородично“ от 17.30 часа. След това, от 18.00 часа, е гражданското поклонение, организирано от Общината, с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

Проявите в Петрич по повод 146-годишнината от гибелта на Васил Левски ще започнат днес от 10.00 часа с откриването на изложба на тема „Левски в българската литература“ в Народно читалище „Братя Миладинови“, съобщиха от общинския пресцентър. Час по-късно в Историческия музей ще бъде представена експозицията „Апостолът на свободата“. В 13.00 часа е церемонията по награждаване на участниците в областния конкурс „Левски – пример за величие“, организиран от Обединен детски комплекс-Петрич. В 18.00 часа от градския площад започва факелното шествие в памет на Апостола. Пред паметника на Народните будители ще се състои литературно-музикален спектакъл „Дела трябват, а не думи“ и ще бъдат положени цветя и венци по повод годишнината от гибелта на Васил Левски.

Пред паметника на Апостола Силистра слово ще произнесат кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и Иван Занов – председател на клуб „Млади възрожденци“ при спортното училище „Дръстър“ в Силистра и член на Общинския комитет „Васил Левски“. Вечерта силистренският драматично-куклен театър ще има безплатно представление на поставения от Стефан Стайчев спектакъл за Левски „От бесилото към безсмъртието – за Левски и Свободата“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни