Connect with us

Икономика

Българи задържани в Мексико: Затварят ги голи в килия още от летището – без причина

Публикувана

на

Български туристи са били задържани в Мексико, като са били затворени в килии 5 дни без никакво обяснение от властите. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца.

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв., се превръща в кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните им са иззети. Без обяснения.

„Попитах защо ни вземат мобилните телефони и ни казаха: Няма да ходите в Мексико. Обискираха ни мъжете и в следващия момент сестра ми казва: Како, заключват мъжете„, сподели потърпевшата Елена Параскова.

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна.

„На 10-12 градуса, по джапанки, поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи и боси. Те донесоха едно фолио за хипотермия, с което да завием необлечената бременна. 48 маса без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка„, разказа Параскова.

За задържането им се разбира едва след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. На петия ден задържаните българи са върнати обратно.

„Дойдоха в 9:30 ч., не ни дадоха обяснения за задържането, не ни дадоха и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета“, оплака се Галин Ефендиев.

„По международно право, дори ида има някаква нередност, няма право граничната власт да не позволи да се свърже човекът с посолството на неговата държава в държавата, където той се намира. Тук говорим за абсолютно незачитане на права на български граждани„, заяви Димитър Балтов – туроператор и зам.-председател на „Обединение Бъдеще за туризма“.

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в която се казва, че българското посолство в Мексико е уведомено за случаите. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация за всеки един от тях, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на властите, което е в нарушение на установените международни правила и договори.

дружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ сигнализира за зачестили случаи на отказано допускане на български туристи да влязат на територията на Мексико. В информацията, изпратена до „Дневник“ от заместник-председателя на сдружението Димитър Балтов, е посочено, че това се случва без никакви обяснения и при грубо потъпкване на елементарни граждански права на пътниците, като например да се свържат с посолството, с туроператора, който ги обслужва, или със семейството си.

Случаите започват през октомври 2022 г. на летището в Канкун и се развиват при сходен сюжет. При кацането на самолета пътниците са изчаквани от униформени части, като те избират около двадесетина души и още преди паспортния контрол ги отклоняват и отвеждат насилствено към отделно помещение.

Според разказите на всички потърпевши туристи, отклонените пътници са от страни от Източна Европа или бившите съветски републики. С тях се говори единствено на испански, а мобилните им телефони се изземат. Сдружението твърди, че пътниците са предплатили изцяло престоя си в страната, но въпреки това им е обяснено, че нямат предплатен хотел и са отвеждани в самолета, с който са пристигнали, който ги връща обратно до европейското летище, от което са пристигнали. Мобилните им телефони са върнати едва в самолета без възможност да ги включат и подадат сигнал.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни