Connect with us

Бизнес

Българин патентова гориво за автомобили от вода

Публикувана

на

Бившият енергетик Светослав Цанев патентова метод за добиване на водород чрез разграждане на вода, който е много по-ефективен от досега съществуващите.

За целта използва само слънчева енергия. „Досегашните начини са скъпи и затова – неефективни. Водородът е повече от два пъти по-калоричен като гориво от бензина и на практика е неизчерпаем продукт”, разказва Цанев. “Сега разлагаме водата с електролиза. При нея се използва много електроенергия и оттам полученият водород е скъп.” Бившият енергетик е платил 2000 лева за патента си за следващите 20 години. Става въпрос за защита на интелектулна собственост на национално ниво. Патентът е с № 66609.

Всяка година ще внася такса за поддържането му, която расте стъпаловидно – от 200 лева първата година, до 1700 последната. Светослав Цанев търси спонсор, който има възможност да финансира разработката на рафинерия за водород. Тя ще е прототип на бъдещо голямо предприятие и евентуално – световна технология. В патента му влиза и метод, по който полученият кислород и водород се отделят един от друг. „Имам положителни мнения на експерти в тази област.

Такова получих и от соларен експерт”, разказа за “Марица” Цанев. Автомобилите с водород са считани за част от бъдещите технологии. Пречката досега бе ниското КПД за получаването му. Ако технологията на Цанев влезе в експлоатация, изобретението му ще е рафинерия за водород. Тя ще произвежда гориво за автомобили, самолети и кораби.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни