Connect with us

България

България избра Гуайдо, а президентът Радев – Мадуро

Публикувана

на

Късно вечерта в понеделник България стана поредната държава от ЕС, която признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. В официалната позиция  на (МВнР) се казва, че „венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава“.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията“, пише в позицията, разпространена от ведомството на Екатерина Захариева.

МВнР припомни, че „по официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода – страната е изправена пред огромна хуманитарна криза“.Още на 26 януари ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите от ЕС посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, ще предприемат действия за „признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела“.

Няколко часа по рано президентът Румен Радев обяви, че България не трябва да подкрепи предложената европейска позиция за Венецуела.

По-рано днес стана известно, че поне 12 държави в Европейския съюз признаха председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, България все още не е взела позиция. Кои държави по света признаха Гуайдо за президент на Венецуела и кои поддържат Мадуро, четете тук. Позицията си президентът публикува в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение“, пише Радев. Той продължава с констатацията, че „направеното предложение за обща европейска позиция не води до подобно решение“ и подчертава, че не критиката му не е „подкрепа за една или друга страна в конфликта“. „Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела“, пише президентът в позицията си.

„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, завършва Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни