Connect with us

България

България и САЩ подписаха 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество

Публикувана

на

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и българският военен министър Красимир Каракачанов подписаха Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни през следващите 10 години.

10-годишната „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ е подписана на среща в Пентагона, съобщават от българското Министерсгтво на отбраната.

С това се цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане на изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи.

„Подписаната „Пътна карта“ ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО“, заяви министър Каракачанов. Той подчерта, че въпреки кризата с Covid-19 и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия.

Инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс. Удовлетворени сме от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти“, отбеляза Каракачанов.

„Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност“, посочи от своя страна Марк Еспър, който изрично благодари на България за ползотворното двустранно сътрудничество и допълни, че България е пример за редица страни членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната.

Работната програма на българския министър продължи в Държавния департамент на САЩ с две срещи – с помощник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По време на срещите бяха коментирани въпроси на сигурността в региона на Черно море, Западните Балкани и Близкия Изток, разширеното присъствие, увеличение на мащаба и интензитета на съвместните учения и тренировки в рамките на съществуващото от 2006 г. Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Министър Каракачанов потвърди българската позиция за интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, като изтъкна забавянето при изпълнението на някои от поетите от страна на Република Северна Македония ангажименти по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с което се създават затруднения в развитието на двустранните отношения.

В следващите дни предстоят срещи и разговори с губернатора на щата Тенеси, както и с представители на Националната гвардия на Тенеси, с която от 1993 г. Българската армия има установено двустранно сътрудничество и множество съвместни проекти.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни