Connect with us

България

България чества 114 години независимост: старият нов български празник

Публикувана

на

България отбелязва днес 114 години от обявяването на своята независимост. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

По традиция и днес старопрестолният град ще бъде център на тържествата за годишнината. В честванията във Велико Търново ще се включат президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта Царевец от 10:30 ч. държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва във военния ритуал по издигане на националния флаг.

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви: „Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света.“

Заради противоепидемичните мерки вечерната заря проверка е отменена. Честванията във Велико Търново ще завършат с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци.

Какво отбелязваме на 22 септември?

22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд I Български, управляващ от 1887 година дотогава васалното на Османската империя Княжество България, провъзгласява подписан от него и правителството на премиера Александър Малинов манифест.

В манифеста, който е прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново, се обявява, че България е независимо Българско Царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите Сили (за българите от края на 19 век това са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия – държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година). В манифеста се призовава още за „съчувствието на целия просветен свят“.

Самият Фердинанд се самообявява за Цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.

Как се празнува Независимостта през годините

След Първата световна война празникът е честван едновременно с коронацията на цар Борис III (3 октомври 1918) по нов стил – на 5 октомври.

Колкото и да е невероятно по време на комунистическия режим Денят на Независимостта е обявен за фашистки празник, защото е свързан с монархията, и се прави всичко възможно да бъде забравен. Честванията му са възстановени едва през 1998 година.

По тази причина Денят на Независимостта е един от най-младите празници в най-новата история на България.

В честванията по случай годишнината ще се включат вицепрезидентът Илияна Йотова, а в тържествената заря проверка от 19:30 ч. участие ще вземе и служебният министър-председател Гълъб Донев.

Тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ дава началото на празничните прояви. В 10:30 в крепостта Царевец ще се извърши военен ритуал по издигане на националния флаг. Празнично шествие, начело на което ще бъдат военни оркестри, ще мине от Царевец до паметника Майка България.

Прояви по случай Деня на независимостта ще има и в други градове, сред които Пловдив, Враца, Русе и Ямбол, където ще бъдат отслужени молебени за благоденствие и ще бъде издигнат националния флаг.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement