Connect with us

България

БСП си поиска мандата, президентът похвали партията, действала с „отговорност и мъдрост“

Публикувана

на

„Ако дойде при нас третият мандат, ще разговаряме с „Има такъв народ“, с „Демократична България“ и с „Изправи се БГ. Ние идваме“, за да намерим общото помежду си. Ако президентът реши да даде мандата на нас, ще търсим подкрепа от тях.“

Това каза лидерката на БСП Корнелия Нинова след края на срещата при Румен Радев, част от новия кръг на консултации в опит за съставяне на редовен кабинет в рамките на 46-ото НС.

По повод вече изразената нееднократно позиция на ИТН, че оттам няма да подкрепят формацията, която получи третия мандат, Нинова повтори, че БСП ще води разговори и добави: „Колегите в парламента сменят понякога позициите си“. Според нея с ИТН соцпартията досега е постигнала високо ниво на съгласие по важни приоритети.

„Стигнахме дори и до неприемливото за ИТН в началото писмено споразумение, имаме основата, на която да стъпим. Ако мандатът дойде до нас, ще започнем оттам, откъдето свършихме при разговорите за първия мандат“, каза Нинова.

Тя не конкретизира дали съставът на правителство, което би предложила БСП, ще съвпада с този на служебния кабинет. По-рано от соцпартията казаха, че са готови да предложат като редовно служебното правителство, което да действа за определен срок. Подобна идея първи лансираха от формацията на Мая Манолова.

„Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да говорим за служебните министри. Не сме се отказали от своята идея, но това ще е разговор, ако ни даде трети мандат“, каза лидерката на БСП.

Тя избегна и темата за гражданството на Кирил Петков.

Нинова съобщи, че на разговора с Радев не са обсъждали дата за президентските избори.  Това не е дискутирано и по време на Председателския съвет, който се проведе днес в НС, въпреки заявката от вчера на шефката на НС Ива Митева, че темата ще бъде повдигната.

„Ще продължим с това конструктивно, разумно и мъдро поведение.“

Така се самооцени Корнелия Нинова в началото на консултацията при президента.

Тя добави, че соцпартията щяла да продължи при опитите за съставяне на редовно правителство и ако получи третия мандат, да дава стабилност, да търси общите пресечни точки. Преговори няма да се водят с ГЕРБ и ДПС, каза още тя.

„Да видим дали можем да постигнем съгласие“, добави Нинова.

Пред БСП имало две задачи – актуализацията на бюджета с акцент върху COVID кризата, социални плащания, подготовка за евентуална мигрантска вълна. Втората задача била да се положат „максимални усилия да се състави редовен кабинет“ като от соцпартията разчитали на хладнокръвен разум и искали разговори за приоритети.

Президентът в началото на срещата посочи, че от ГЕРБ са дали да се разбере, че няма да бавят мандата и ще го върнат веднага.

„Голяма е тежестта върху третия мандат и дали той ще бъде пропилян отново. Затова трябват диалог, отговорност и конструктивност“, отчете Радев.

Той похвали БСП, която при досегашните преговори действала  с „отговорност и мъдрост“.

„Вярвам, че и занапред ще работите за ясни цели, хоризонт за вземане на решения и нормализиране на политическия диалог в 46-ия парламент“, добави президентът.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement