Connect with us

България

БСП се захваща със смяната на състава на ЦИК

Публикувана

на

Утре БСП ще внесе проект за решение на Народното събрание, с което да се открие процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова  на пресконференция пред медиите.

„Поставяме въпроса принципно. Няма значение по кое време и как е избирана, изтекъл им е мандатът. Няма друг ход, освен да се изпълни законът. Процедурата трябва да се проведе не по-късно от един месец преди изтичане на мандата, тоест до 20 февруари 2019 г.“, коментира Нинова.

Лидерът на социалистите обвини ГЕРБ, че се опитва да въведе диктатура у нас чрез внесени „в последния момент и тихомълком“ промени в Изборния кодекс, които определи от типа „една партия – една държава“. Става въпрос за промени в изборното законодателство, с които според БСП ГЕРБ елиминира представителите на другите партии в изборните комисии. В момента решенията на комисиите се вземат с две трети мнозинство, а според БСП ГЕРБ предлага това да става с обикновено мнозинство и падащ кворум.

Социалистите предлагат приетите промени в Изборния кодекс да се отложат и да остане да действа старият закон. Левите ще сезират Венецианската комисия заради промените, които са пред второ четене в правната комисия. По думите на Нинова между първо и второ четене изненадващо депутатката на ГЕРБ от правната комисия Ана Александрова между първо и второ четене. Червените ще се борят докрай и за повсеместно въвеждане на машинното гласуване, което фигурира в кодекса, но частично.

„Притеснени от резултатите, управляващите узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс“, заяви соцлидерката. Тя формулира последните промени, внесени между първо и второ четене от ГЕРБ. Измененията в Изборния кодекс са внесени от депутата от ГЕРБ Анна Александрова. Според БСП промените предвиждат при оспорване на резултат от изборите в съда да няма нови избори, а ново решение за резултата от същата избирателна комисия. Отменяло се и правото на обжалване на решение на изборна комисия с касационна жалба във Върховния административен съд. „Дайте да дадем отпор на тази вече пълзяща диктатура“, призова Корнелия Нинова избирателите. Тя обяви, че БСП настоява предложенията да бъдат изтеглени. Според зам.-председателя на парламентарната група на социалистите Крум Зарков най-добре би било Изборният кодекс да не се променя преди вота за евродепутати на 26 май. В момента някои от промените са приети на първо четене, но законопроектът и допълнително внесените изменения не са разглеждани и гласувани на второ четене дори и от водещата правна комисия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни