Connect with us

България

БСП поиска анкетна комисия за кризата в БНР

Публикувана

на

Анкетна комисия в парламента да се заеме със скандалите в БНР поискаха от БСП. Социалистите обявиха, че внасят предложение за създаването на комисия, която да проучи подробностите около свалянето на Силвия Великова от ефир, обясненията за натиск отвън и безпрецедентното спиране на сигнала на радиото на 13 септември. Според лидерът на левицата Корнелия Нинова, скандалите около БНР са поредното доказателство за налагането на еднолична власт в България.

Вече имаме диктатура в действие. Започна с изключените микрофони на журналистите в Министерския съвет, пресконференция без журналисти, журналисти, водени с белезници на разпити като свидетели. Можем да изреждаме и много случаи на уволнени журналисти за това, че са си позволили да критикуват властта, припомни Нинова на брифинг в НС.  Журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях, продължи лидерът на БСП. Виждаме, че властта се опитва да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище, но изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България. Ние искаме политическа отговорност и истината докрай, натърти Нинова.

Г-н Борисов се опита да се измъкне и от този случай, казвайки че някой саботира правителството. Това е абсолютно неприемливо, защото СЕМ в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ. Този съвет избира ръководството на БНР и БНТ. Отговорността е при тях, обясни председателят на левицата. От това- дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят нашето предложение за анкетна комисия, ще разберем дали управляващите искат да се стигне до истината или искат и този случай на посегателство върху свободата на медиите и изразяването на различно мнение да бъде замазан до следващия, продължи Нинова. Не можем да допуснем повече този поход – и винаги да се измъквате от отговорност по различни начини. По думите на Борисов, срещу правителството бил извършен саботаж – излиза, че той сам на себе си е направил саботаж, защото както казах – и СЕМ, и ръководството на БНР са излъчени и са функция на ГЕРБ. Не ми е в стила да говоря като Борисов, но не знам кой при тях е главанак – но да не ни правят нас всички на такива. Настояваме за анкетна комисия и истината докрай, обобщи Корнелия Нинова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement