Connect with us

България

БСП отказа на Радев, ГЕРБ ще отхвърли ветото на Изборния кодекс

Публикувана

на

Депутатите от БСП няма да се върнат в пленарна зала при обсъждането на ветото върху Изборния кодекс. Това обяви зам.-председателят на групата на социалистите Крум Зарков. Решението за напускане на Народното събрание бе взето от Националния съвет на партията. В него бяха посочени и няколко условия, при които ще се върнем в зала, уточни Зарков. От ГЕРБ не са дали ясна гаранция, че ще променят текстовете, по които левицата протестира.

Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет с ясни условия, а те към момента не са изпълнени, коментира Крум Зарков.
Приветстваме президента Румен Радев за ветото, което наложи върху последните промени в Изборния кодекс. Разгърнатите в мотивите аргументи, както за машинното гласуване, така и за преференциите, за начина на взимане на решения от ЦИК, са аргументи, които яростно защитаваме в продължение на повече от 20 часа преди няколко дни в парламента. Тогава останаха нечути, посочи още Зарков. Благодарение на активността ни и на цялата обществена реакция, мнозинството има възможност да поправи тази грешка. В ръцете на управляващите е да го направят.
Но ГЕРБ явно не са си взели поука, а готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва, предупреди Крум Зарков. И добави, че БСП няма да участва в този цирк.

Георги Свиленски припомни условията, поставени от БСП. Първото е за изчистването на изборните списъци от „мъртви души“ и за съставянето на регистър на избирателите. Въвеждането изцяло на машинно гласуване е второто искане на левицата, срещу което и днес от ГЕРБ имаха възражения.

Междувременно след като изслушаха изявлението на президента Радев от ГЕРБ свикаха брифинг, на който обявиха, че ветото вероятно ще бъде отхвърлено. А вместо него управляващите ще гласуват собствения си проект, с който се връщат старите текстове относно преференциалното гласуване.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и колегите му депутати Тома Биков и Александър Ненков обявиха, че се „внушават неистини, дори на институционално ниво“, че „ветото е политическо, а не юридическо“, че левицата се опитвала да оправдае бъдещата си изборна загуба и дори обвиниха депутатите на БСП, които се противопоставиха на текстовете, с които преференцията бе обезсилена за това, че… преференцията бе обезсилена.“Атакуват се не само преференциите, а поне още три групи – т.е. доближаваме се до цялостно вето. Дори да отхвърлим ветото като цял,о имаме процедурата на внесен законопроект, който касае само преференцията. Това е очертаващото се процесуално решение. Но ако в един момент консенсусът води натам да не са 3000 машини (колкото са разписани сега в ИК за вота през май), а 3500 или 4000, би могло да се подкрепи“.

Управляващите се готвят да отхвърлят ветото и да гласуват след това собствения си проект, с който само се връщат преференциите в старото положение, но в него няма текстове относно подсъдността, кворума в ЦИК и пр.

Тома Биков пък видя в призива на Радев към левицата да се върне в парламента, за да обсъди ветото, опит за подаване на сламка към БСП – как да се измъкне от ситуацията, в която сама се вкара с напускането на работата на НС.“Брифингът е опит за осигуряване на авариен изход в ситуацията, в която се поставиха и съответно осигуряване на авариен вход за Народното събрание“, посочи Биков и прогнозира, че скоро социалистите ще обявят, че се връщат в НС: „Предполагам, че до няколкоч аса колегите от БСП ще приемат предложението на Радев да се върнат и така ще станем свидетели на хепи енд“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни