Connect with us

България

БСП иска отговори от Борисов, ГЕРБ ги дава

Публикувана

на

БСП днес излезе с декларация под наслов: „Правителството получи в един ден два шамара“. От името на партията, на която е председател, Корнелия Нинова настоя „Борисов да дава отговори“.

Левицата изрази „тревога от факта, че вчера правителството на Борисов, но чрез него и България, получи два много звучни европейски шамара“.

Първият шамар е, че холандският външен министър Стеф Блок „заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция – директно и открито“, казва Нинова. Премиерът му показвал снимки от оградата. Европа не вярва на снимки и казва (чрез холандския министър): „Заради корупцията на вашето правителство не ви искаме в Шенген“.

Вторият е от европейския доклад – т.нар. Европейски семестър 2019 г. „Това е най-тежкият доклад, който България е получавала откакто сме член на ЕС – тежък, аналитичен и критичен по всички сектори от живота на България. Къде е подмяната? Борисов твърди: „Бизнес средата в България е една от най-добрите в Европа“. Европейският доклад казва: „Бизнес средата в България е слаба. Корупцията гони инвестициите.“

Освен традиционните критики за наличие на макроикономически дисбаланси в доклада за България има една нова препоръка: за ефективността на инвестициите в инфраструктурата. Проблемни са още ефективността на усвояването на еврофондовете, пазарът на труда, борбата срещу прането на пари, събираемостта на приходите, конкретно акциз върху горивата.

Нинова отбеляза новата препоръка с думите: „Най-голямата му гордост (на премиера) – пътищата, в които потънаха милиони, от които се откраднаха много, е оценена от Европа така: „Обхватът и качеството на пътната инфраструктура в България остават под средното на ЕС“.

Председателят на БСП включи в декларацията и други слабости от доклада, като противопоставя казано от премиера Борисов и „констатирано от Европа“:

  • „За образование даваме пари без да се замисляме“ срещу „България не инвестира в образованието си, особено начално и средно и резултатите са ниски“;
  • По здравеопазването Борисов се хвали: „Даваме все повече и повече пари за здравеопазване и то се подобрява“. Европа оценява: „Българите имат ограничен достъп до здравеопазване, няма лекари, няма медицински сестри. Преките плащания от пациентите са най-високи в Европа.“
  • За борбата с контрабандата, голямата гордост на Борисов, за която той казва: „Почти я няма. Справихме се с контрабандата и я занулихме“. Европа обаче вижда, че не се събират данъци, акцизи и има незаконна търговия с горива в България.
  • За инвестициите Борисов твърди: „Откриваме всеки ден заводи, даже по два на ден и инвестициите растат“. Някои ги е откривал преди 2 години и сега – пак. Европа констатира: „Корупцията, регулаторните режими, недостатъчната работна ръка са пречка пред инвеститорите, които напускат България“.

Нинова подчерта и оценката на Брюксел за обществените поръчки: „Честото използване на пряко възлагане на обществени поръчки и големият брой единични оферти са заплаха за прозрачността и ефективността на системата за обществените поръчки“.

Председателят на БСП стигна и „до най-болезнения въпрос“ – доходи и неравенство. „Европа казва, че процентът на бедност и социално изключване в България е 32,8%, значително над средното равнище за ЕС. На това, по думите на Нинова, „нашият отговорен към тази тема премиер“ отговаря – ‘Българите забогатяха и тръгнаха на почивки, затова са в Гърция“.

За неравенствата Европа Нинова каза: „Доходите на най-богатите в България 20%, са 7,7 пъти по високи от тези на най-бедите 20%. Това е сред най-високите равнища в ЕС“. Вместо тревога по този въпрос, нашият премиер отговаря: „Социалистите искат да взимат от богатите и да дават на бедните“.

Какво отговориха от ГЕРБ

„Българският народ гласува за ГЕРБ, затова недейте да напускате повече парламента – няма смисъл, ще бъдем заедно до 2021 г.“, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в отговор на декларация от БСП от парламентарната трибуна. С вас парламентарният живот става по-интересен, добави той. Относно доклада за България, Марков коментира, че сегашната Европейска комисия си отива.

Прави сте, че констатирате бедността в България, обърна се още Марков към левицата. Няма как да сме на първо място, след като България тръгна през 1990 г. с огромен фалстарт, коментира той.

В изказването си Марков припомни оценките за премиера Бойко Борисов на германския канцлер Ангела Меркел и на балканските лидери, сред които думи на гръцкия премиер Ципрас към българския министър-председател – „Ти можеш и ООН да ръководиш“, и на албанския премиер Еди Рама – „Ти си Меркел на Балканите“.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829