Connect with us

Водещи новини

Британсият парламент отхвърли искането на Джонсън за предсрочни избори и задължи правителството да публикува секретните документи за Брекзит

Публикувана

на

Премиерът Борис Джонсън изгуби влияние върху процеса по излизане на Великобритания от ЕС

Късно снощи праламентът отхвърли за втори път искането му за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Едва 293 депутати гласуваха „за“ предложението, което е много по-малко от необходимия брой, за да бъде одобрено.

По-рано опозицията категорично обяви, че няма да подкрепи провеждането на предсрочни избори, като настоя за приемането на закон, чрез който да бъде блокиран Brexit без сделка.

Британските депутати гласуваха също така да задължат правителството на Борис Джонсън да публикува секретните документи за ефекта от Brexit без сделка, което е ново поражение за премиера консерватор, предаде Ройтерс.

Предложението бе прието с 311 срещу 302 гласа. То изисква също така правителството да разкрие комуникациите си по спорния план за суспендиране на парламента за пет седмици от днес.

Министри в правителството на Джонсън заявиха, че има притеснения относно обхвата на изискваните документи и допълниха, че те са били достатъчно прозрачни по въпроса.

По-рано днес премиерът Борис Джонсън изгуби влияние върху процеса по излизането на Великобритания от ЕС след влизането в сила на закон, който го принуждава да поиска отлагане на Brexit до 2020 г., ако не успее да постигне споразумение на срещата на върха на ЕС следващия месец.

Не е ясно какъв ще е следващият ход на Джонсън в кризата около Brexit – въпреки че законът го задължава да иска отлагане, ако не може да постигне ново споразумение, лидерите на ЕС многократно заявиха, че не са получили конкретни предложения.

 

Законопроектът, който цели да блокира излизане на Великобритания от ЕС без сделка, придоби силата на закон днес, след като получи одобрение от кралица Елизабет II. Той задължава Джонсън да поиска удължаване с три месеца на крайния срок до 31 октомври, ако парламентът не одобри сделка или не даде съгласието си за напускане без сделка до 19 октомври.

„Не се страхувам от това, което може да се случи в парламента“, каза Джонсън в Дъблин преди срещата си с ирландския премиер Лео Варадкар.

„Трябва да осъществим Brexit, защото Великобритания трябва да излезе на 31 октомври или в противен случай се опасявам, че доверието в нашата демокрация във Великобритания ще бъде нарушено за постоянно“, допълни британският премиер.

Американската инвестиционна банка BlackRock, която управлява активи на стойност 6,8 трлн. долара, съобщи, че Brexit без сделка или референдум са станали по-вероятни.

Междувременно председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обяви, че се оттегля от поста си и предупреди правителството да не „унижава“ парламента.

Ирландия поиска от британския премиер да направи конкретни предложения за бъдещето на ирландската граница, за да има надежда за предотвратяване на Brexit без сделка и допълни, че не може да разчита на обикновени обещания.

„В отсъствието на договорени алтернативни споразумения липсата на предпазен механизъм означава липса на сделка за нас“, каза премиерът Лео Варадкар пред журналисти в присъствието на Джонсън пред сградата на ирландското правителство. „Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични, правнообрвързващи и работещи, а до този момент не сме получили такива предложения“, допълни той.

„Искам да постигна сделка“, каза от своя страна Джонсън в Дъблин и допълни, че има достатъчно време за достигането на тази цел до срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври.

 

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *