Connect with us

България

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит

Публикувана

на

Британският парламент отхвърли постигната от правителството сделка с Брюксел за излизането на страната от ЕС. С общо 202 гласа „За“ и 432 „Против“ депутатите отхвърлиха постигнатата договорка на парламента.

Това е изключително тежка загуба за премиера Тереза Мей, която се изправя пред вот на недоверие, поискан от опозицията, докато страната среща несигурност за бъдещето на целия процес по излизането от ЕС.

Самият премиер и лидерът на опозицията Джеръми Корбин поискаха поотделно вот на доверие и на недоверие, които ще се гласуват утре вечер. Европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск заявиха, че със съжаление се готвят за Брекзит без сделка. Страната трябва да напусне Европейския съюз в 01:00 часа българско време на 30 март тази година, две години и половина след референдума, който показа и задълбочи разделението на британското общество. Ако това се случи, без да има споразумение с ЕС – тоест, Брекзит без сделка – всички връзки на Великобритания с континента ще отпаднат буквално в рамките на нощ, което ще хвърли в хаос транспорта, търговията и статута на обикновените хора, които живеят от двете страни на Ламанша.

В първата си реакция след вота Мей заяви, че „парламентът ни показа какво не иска, но не ни каза какво иска да одобри“.

„Правителството чу вота на парламента. Първо трябва да чуем дали имаме доверието на Камарата на представителите. Поради това потвърждавам, че депозирам молба за вот на доверие тази вечер, за да има време утре той да бъде дебатиран“, заяви тя.

„Ако парламентът ни даде доверие, правителството ще просължи в спешен план да потърси напредък по Брекзит с подкрепата на парламента, каза тя. До понеделник ще представим плана си как да продължим. Британците гласуваха за Брекзит и ги уверяваме, че ще бъде изпълнена волята им. Работата на правителството е да свърши точно това“, коментира Мей.

Веднага след нея лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че „това е катастрофателно поражение за това правителство“. По негови думи правителството се е повалило в това да достигне останалите партии от парламента, а още от началото на мандата си Тереза Мей се е грижила единствено и само за интересите на консерваторите.

От тази позиция той обяви, че иска да бъде гласуван вот на недоверие на кабинета. Дебатите около него ще се проведат утре.

Лидерът на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че депутатите му ще подкрепят лейбъристите.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни