Connect with us

Последни новини

Британският парламент гласува „за“ поправката на Мей

Публикувана

на

Британският парламент поиска премиерът Тереза Мей да предоговори споразумението си с ЕС в частта му за „предпазната мрежа“ за границата между двете Ирландии. Премиерът вече твърди, че е готова за това – вероятно защото подкрепата на депутатите ще й послужи като коз пред европейските ѝ партньори, за да ги убеди, че новите условия биха могли да бъдат прекарани през Уестминстър.

След 5 отхвърлени поправки, с 317 гласа за и 301 против бе приета поправката на консерватора Греъм Брейди, която призовава за замяна на предпазната клауза за границата с Ирландия с „алтернативни мерки“, за да се избегне твърдата граница. Предложението на Брейди казва, че парламентът ще подкрепи сделката с Европейския съюз на премиера Тереза Мей за Брекзит, ако предпазната клауза бъде заменена с „алтернативни мерки и разпоредби“. По-рано Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно тази поправка.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск реагира минути след вота с думите, че постигнатото след месеци преговори споразумение не подлежи на предоговаряне. Остава загадка какво ще се случи в двата месеца до Брекзит.

Въпреки това днес премиерът Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск ще разговарят по темата.

Очаква се Европарламентът също отново да обсъди излизането на Лондон. Ще говорят председателят на ЕП Жан-Клод Юнкер и основният преговарящ от ЕС Мишел Барние.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че обмисля втори ререфендум за независимост, ако се стигне до Брекзит без сделка.

Официално, Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март, но това изглежда все по-трудно.

Курсът на британската лира стерлинг се понижи рязко вчера

Курсът на британската лира стерлинг се понижи рязко вчера, след като британските депутати отхвърлиха в парламента предложение за предотвратяване на сценарий, в който Обединеното кралство напуска Европейския съюз без договорено споразумение, съобщи Ройтерс.

Засилващите се очаквания, че Великобритания може да избегне Брекзит без сделка доведоха този месец до 3-процентно увеличение на курса на лирата спрямо долара и еврото. В 21,30 часа по Гринуич лирата се обезцени с 0,7 на сто до 1,30 долара за една лира. Тя понижи курса си с 0,8 на сто до 87,56 пенса за едно евро.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни