Connect with us

Водещи новини

Британската преса за срещата на Г-7, като ново поле за преговори между Великобритания и ЕС

Публикувана

на

Срещата на Г-7 – ново поле за преговори или размяна на закани между Великобритания и ЕС, е основна тема на британската преса.

 Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира основните теми на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7 във френския курорт Биариц, пише британският вестник The Guardian.
Той говори и за скорошната си среща с министър-председателя на Обединеното Кралство Борис Джонсън.
Изказвайки се за срещата си с премиера, Туск отбеляза, че Джонсън ще бъде третият лидер на британските консерватори, с когото е обсъждал Брекзит, след Дейвид Камерън и Тереза Мей.
Туск заяви, че е „готов да изслуша идеи, които са оперативни, реалистични и приемливи за всички страни-членки на Европейския съюз, включително Ирландия, ако и когато правителството на Обединеното кралство е готово.“
„Единственото нещо, върху което няма да съдействам, е Брекзит без сделка“, добави той.
Председателят на съвета изрази и силни критики към Доналд Тръмп по редица въпроси. Той критикува постоянното използване на заплахи за налагане на вносни мита от страна на американския президент в търговските отношения и заяви, че търговските войни ще доведат до рецесия.
Той осъди Тръмп и за оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка от 2015 г. с Иран и заяви, че това действие на Белия дом не е довело до положителен ефект.
Туск не се съгласи с американския президент и за това, че Русия може да бъде приета отново в Г-7. Той каза, че причините за това Москва да не присъства във формата, са анексията на Крим и военната намеса в източна Украйна, и те все още са валидни. Той добави, че Русия не следва демократичната траектория, очаквана от нея след студената война.
„Последните години показват, че за всички нас е все по-трудно да намерим общ език. Това може да е последният момент за възстановяване на политическото ни разбирателство. „, заяви председателят на Европейския съвет.
Той призова за защита на либералната демокрация, върховенството на закона и правата на човека в условията на възраждащ се национализъм и възход на авторитаризма.
По въпроса за пожарите, които бушуват в Амазония, Туск посочи, че споразумението за свободна търговия на ЕС с Бразилия и три други страни от Южна Америка, което все още не е ратифицирано, включва мерки за защита на околната среда.
„Трудно е да си представим хармоничен процес на ратификация от европейските страни, докато бразилското правителство позволява унищожаването на белите дробове на планетата.“, заяви той.
Ирландия и Франция заявиха, че няма да ратифицират споразумението, ако бразилският президент Жаир Болсонаро не промени политиката си за опазване на околната среда.
Туск намекна, че има признаци, че Болсонаро може да промени мнението си относно политиките, засягащи Амазония, и каза, че ЕС е готов да помогне в борбата с пожарите.

 Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се подготвя за първата си международна среща на високо равнище и търговските преговори с Доналд Тръмп на срещата на Г-7, пише британският вестник The Independent.
Очаква се на заседанието на лидерите на най-големите икономики в света в Биариц Джонсън да покаже плановете си за Брекзит в разговори с Доналд Туск, председател на Европейския съвет.
Преди срещата премиера заяви, че най-добрите дни на Великобритания далеч не са преминали, както смятат „някои хора“.
„Някои хора поставят под въпрос демократичното решение, което тази страна е взела, опасявайки се, че ще се оттеглим от света. Някои смятат, че най-добрите дни на Великобритания са зад гърба ни.
„На тези хора казвам, много грешите.“, заяви Джонсън преди срещата.

 Брюксел все още не вярва, че Брекзит ще се случи, коментира бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис в интервю, цитирано от британския евроскептичен вестник The Express.
Според бившия министър по време на разговор с дипломат от ЕС, с който е работил, преди да се откаже от ролята си в знак на протест срещу сделката на бившия министър-председател Тереза Мей, в Брюксел не смятат, че Великобритания ще напусне блока.
Дейвис каза: „Тази сутрин имах разговор с един от министрите, който работи с мен, с един от европейските министри и той просто ме попита какво става и каза, че редица лидери в Европа все още се надяват, че Брекзит няма да се случи. ”Шокиращото признание идва въпреки, че до крайния срок за Брекзит, 31 октомври, остават по-малко от 68 дни.
Дейвис заяви, че ЕС всъщност разчита на привържениците на оставането в ЕС в британския парламент да блокират Брекзит.
Говорейки за ЕС, той каза: „Така че те очакват това да се случи през септември в парламента.“

Борис Джонсън днес присъства на първия ден на срещата на Г-7 във Франция с лидерите на ЕС като Доналд Туск, Ангела Меркел и Еманюел Макрон.
Той се срещна с Макрон и Меркел в сряда и четвъртък тази седмица. И двамата лидери заявиха, че са сигурни, че ЕС и Великобритания могат да постигнат споразумение за предпазната клауза за ирландската граница
Но точно преди началото на срещата на върха на Г7 председателят на ЕС Доналд Туск охлади надеждите на Борис Джонсън.
Той каза: „ЕС ще бъде готов да проведе сериозни разговори с премиера Джонсън.Едно нещо, за което няма да си сътруднича, е Брекзит без сделка и се надявам премиерът Джонсън да не иска да влезе в историята като „господин Без Сделка“.“
В отговор Джонсън заяви, че Туск ще бъде запомнен като „господин Брекзит без сделка“, ако Брюксел откаже да премахне предпазния механизъм – основната пречка на преговорите.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *