Connect with us

България

Британската посланичка у нас за бъдещето на българите на Острова

Публикувана

на

„Новото британско правителство е напълно ангажирано с гарантирането на сделка с Европейския съюз, която да бъде ратифицирана в парламента и да напуснем на 31 януари.“ Това заяви пред БНР Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

На въпрос законопроектът за Брекзит с нова клауза – да се забрани удължаване на преходния период след края на 2020 г., равнозначен ли е на твърд Брекзит или на Брекзит без сделка, посланик Хопкинс коментира:

„Това, което се има предвид, е, че правителството иска много бързо да договори бъдещите ни взаимоотношения с ЕС, да използваме цялата 2020 година и да няма повече отлагания.“

„След последните избори миналата седмица новото правителство вече има достатъчно силно мнозинство и ясното намерение, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 януари догодина. Мисля, че това ще се случи“ , допълни посланик Хопкинс.

Умората от Брекзит

„През последните три години Обединеното кралство е въвлечено в този дебат за Брекзит, който в голяма степен парализира много аспекти на британския стопански сектор, култура и развитие. Британският народ даде много ясен знак – че иска да продължи напред след Брекзит, да се справи с него и да продължи с други неща“, подчерта Ема Хопкинс.

„Сега, като имаме резултат от изборите, пътят напред е ясен. Това правителство е напълно наясно какво иска да постигне. Цялата страна може да премине към една фаза на изцеление и да работим за нашата  страна. Този дебат по Брекзит – така разделителен, сега вече трябва да стихне.“

Българите на Острова

Правата на българите, които живеят, работят или учат в Обединеното кралство, ще бъдат защитени, увери посланик Хопкинс. „В Обединеното кралство има много права, които са много по-големи от европейските стандарти и ние се гордеем с това. Това правителство няма да отстъпи от това достижение.“

Всички българи, които живеят в Обединеното кралство и все още не са се регистрирали, имат време до юни 2021 година, тоест още 18 месеца за регистрация, уточни Ема Хопкинс.

Ако сте български гражданин и отидете да работите законно в Обединеното кралство през 2020-а – нещо, на което имате право, ще бъдете защитени по силата на споразумението, което сме договорили с Европейската комисия, защото ще имате право да кандидатствате за т.нар. предуседнал статут. Все още нямаме постигнати договорености за периода след това, но ще може по тази схема да постигнете петгодишен период и впоследствие да получите разрешение за постоянно пребиваване“, поясни британският посланик.
Академичният обмен

Задава ли се промяна на таксите за студенти? За 2020 година условията за достъп до заеми, такси и други услуги остават същите като за британските студенти, поясни Ема Хопкинс. „Какво ще се случи след началото на 2021 година тепърва предстои да бъде обявено“, припомни британският дипломат.

„Един от приоритетите на това правителство е да съхраним нашата европейска мрежа, да позволим на студентите от Европа да идват в Обединеното кралство и обратното. Това е много важен елемент“, отбеляза посланикът на Великобритания у нас.

Относно научно-изследователския обмен и академични програми като „Еразъм“ британският посланик изтъкна, че се обсъждат различни сценарии, но правителството в Лондон е наясно с първостепенното значение на модула наука и иновации в бъдещите отношения на Острова с ЕС.

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни