Connect with us

Последни новини

Брекзит се отлага за юли

Публикувана

на

Във Великобритания са в ход междупартийните разговори за отлагането на датата на Брекзит. Те се водят от няколко седмици, а идеята е правителството да помоли ЕС да отложи дългоочакваното събитие за месец юли, вместо за 29 март. Така страната ще има време да реши какви действия да предприеме. Интерес към такъв развой има и от кабинета на Тереза Мей, откъдето са се свързали с депутати от парламента за дискусии по този въпрос.

Доминк Грийв, бивш главен прокурор на Великобритания и настоящ депутат от Консервативната партия, е на мнение, че дори и сделката на Тереза Мей да бъде приета от парламента, отлагането на датата на Брекзит ще е неизбежно, защото няма да има достатъчно време да се приеме нужното законодателство, пише „Гардиън“.

„Мисля, че ако тя не сключи сделката си, забавянето ще бъде неизбежно, за да се даде повече време за избягване на Брекзит без сделка, което ще е убийствено за икономиката ни, а също така съществува възможност за провеждане на втори референдум по въпроса“, казва депутатът.

„Ако сделката бъде отхвърлена, парламентът трябва да проведе много сериозен дебат за това как да защити икономиката от сценарий без сделка и на този етап нищо не трябва да се изключва“, казва депутатът.

Преговарящите от ЕС са заявили, че това е възможно, ако Великобритания посочи „добра причина“ за удължаването. Оттам за посочили като пример за „добра причина“ свикването на втори референдум или предсрочни парламентарни избори.

Проблемът в момента е да се намери подходящ начин, чрез който депутатите да принудят правителството да поиска удължаване на срока за излизане от ЕС. Най-лесно това може да стане чрез приемане на поправка в Закона за оттегляне от ЕС. Ако това не проработи, депутатите планират да гласуват поправка в Законопроекта за финансите, който се гласува в началото на всяка година. С него парламентът делегира на правителството правото да събира данъци през следващата данъчна година (6 април 2019 – 6 април 2020).

Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите, поиска от Тереза Мей да се откаже от сделката с Брюксел и да се върви към втори референдум. Според „Гардиън“ това е преобладаващото мнение в опозиционната партия, подкрепяно от 72% от нейните членове. „Ние ще гласуваме против сделката с Европейския съюз, защото смятаме за неприемливи договорените условия. Това се отнася и до митническия съюз след излизането, което в сегашния си вид не гарантира интересите на Великобритания в търговията с континента“, каза Корбин.

Междувременно се появиха данни, че правителството е похарчило повече от 4 милиона британски лири за консултанти, които да помогнат за подготовката за напускане на ЕС. Това включва почти £ 1.5 млн. за Boston Consulting Group, която през 2016 г. предупреди, че „продължителният период на несигурност и волатилност изглежда вероятен в много измерения, включително по отношение на растежа, търговията, инвестициите, лихвените проценти и финансовите пазари“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни