„Ветото на президента беше отхвърлено така, че почвате да строите по най-бързия начин. От кв. „Младост“ до АМ „Тракия“ – тази страховита тапа трябва да се отвързва незабавно“ – с тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към министрите в началото на редовното правителствено заседание.

Днес то се проведе по-късно, за да може той да се върне от срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, където беше снощи. Междувременно тази сутрин в парламента депетутатите единодушно не приеха ветото на Румен Радев върху Закона за държавната собственост.

Неговата основна цел е да се ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. Предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване. Държавният глава обаче смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Той възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС обаче не видяха такива опасности.

„Както сме говорили – околовръстното на Пловдив, Пазарджик, АМ „Хемус“, Монтана, Видин, Ботевград, Мездра, тези обекти трябва да тръгнат веднага. Те са жизненоважни за региона“, заръча още Борисов на министрите, след като в парламента окончателно беше дадена зелена светлина на закона.