Connect with us

България

Борисов се пое личен ангажимент за отпускането на 1.7 млн. лева за детска болница

Публикувана

на

 

Премиерът пое проедния проблем на „ръчно управление“, след като седмици наред здравните власти не намериха решение

Специализираната детска болница „Професор Иван Митев“ ще получи 1.7 млн лв. за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там. Това съобщи след среща с лекари и неонатолози от педиатричната болница премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Той пое на „ръчно управление“ поредния проблем, който ескалира в последните седмици и с който здравното министерство не успяваше да се справи, въпреки че представители на веодмството проведоха множество срещи с неводолните лекари. Педиатрите протестират от средата на миналия месец заради материалния и кадрови недостиг в болницата и липсата на достойно заплащане на труда им.

Миналата седмица те излязоха на третия си голям протест заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием, ако не бъдат осигурени средства. На фона на ескалиращото напрежение обаче здравните власти продължаваха да твърдят, че всъщност проблемите идват заради „информационно-комуникационни пречки“, че става дума за неразбиране и че ръководството на болницата не си е свършило добре работата в преодоляване на тези недоразумения.

В същото време протестиращите медици обясняваха, че имат сериозни проблеми с приема на деца и че болницата има месечен финансов лимит. Те настояваха за достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Поискаха и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи. И препратиха към законодателите въпроса как точно да стане това.

Допълнителните средства за болницата, които утре ще бъдат гласувани от кабинета, ще дойдат по линия на програмата „Майчино и детско здравеопазване“ на здравното министерство, с която се финансират дейности извън обхвата на здравното осигуряване, уточни здравният министър Кирил Ананиев, който също бе на срещата. Годишният бюджет по програмата е около 2.5 млн. лева, които са за всички болници и детски отделения в страната.

Отделно на утрешното правителствено заседание ще бъдат одобрени и 500 хил. лв. на държавните и общински болници за купуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза. Междувременно на среща вчера между здравната каса, Лекарския съюз и здравното министерство е било решено от клиничните пътеки, които сега са общи за деца и възрастни, да бъде изваден отделен педиатричен пакет.

Работещите в детската болница от своя страна коментираха, че очакват напрежението в болницата да спадне с поетите ангажименти, но предстои да решат дали се отказват от протестите.

След избухването на имотния скандала миналия месец, който сериозно навреди на имиджа на ГЕРБ и занижи очакванията за резултата на партията на предстоящите евроизбори, Борисов се активизира и започна отново да решава проблемите в различни сфери лично в традициония си стил – или с допълнителни средства от бюджета, или с искане на оставки. В последните няколко седмици по този начин бяха похарчени десетки милиони извънредни средства с обяснението лично от Борисов, че „можем да си го позволим“, защото бюджетът отчита излишък към момента. От БСП пък го обвиниха, че по този начин финансира предизборната кампания на ГЕРБ с пари на данъкоплатците.

Специално в сферата на здравеопазването това е поредната доза извънредно финансиране за два месеца. Само преди седмица кабинетът одобри 27 млн лв за довършването на новата болница в Ямбол, които Борисов обеща при посещение в града. Преди месец правителството отпусна и 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, а преди това бяха гласувани и 30 млн.лв за общинските болници.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement