Connect with us

България

Борисов вбесен на Цветанов: Излиза от парламента и няколко дни по-късно се връща и все едно е „Пунта Мара“…

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще даде на бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да промени статута си. „Ще дам на Цветанов това право веднага. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. От там идват всички тези неща“, каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Излиза от парламента и няколко дни по-късно се връща и все едно е „Пунта Мара“, обяви премиерът.

„Какво значи съветник? Не съм чул, че е консултант. Това не е влизане в парламента, там има десетки нещатни сътрудници. От вас чувам, ще го проверя, не знам за какво му е. Не може да напуснеш като шеф на парламентарна група и депутат, и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на
решението. Бих го нарекъл глупост“,вбеси се  Борисов.

Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал „Изток“, купен от „Артекс“ на по-ниски от пазарните цени. Той обаче запази поста си на заместник–председател на ГЕРБ, a oт вчера се вписа и като сътрудник към парламента.

Веднага, след като се върне в България, премиерът ще разговаря с Цветанов.

Попитан за проверките на имотите на управляващите – за сравняването на пазарна с декларирана цена, Борисов заяви: „Тези независими агенции, щом проверяват на всички апартаменти, къщи, вили, тераси и к’во ли не, виждате, че навсякъде в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, може да намериш всякакво основание. Аз съм възложил на Влади Горанов да проучи и австрийския, и немския модел, на този въпрос сега ако имахме ясен отговор с така наречените данъчни и пазарни оценки, нямаше да го има въпроса. Кога е въведена тази така наречена данъчна оценка? И какво значи данъчна оценка, и какво значи пазарна? Пазарът е когато ние с вас спорим, аз съм продавача, вие сте купувач на този телефон. За вас той може да струва 5 хил. лв., за мен може да струва 50 лева“, разсъждава Борисов.

„И виждате тука вече играта. харесах си апартамента на картинка, харесах си апартамента на изкоп, харесах си го по интернет, отстъпеното право на строеж, инвестиране на зелено… и след това като започнат да се сумират цените, и парите, и излизат съвсем различни сметки. И тука това би могло да бъде един действетелен политически дебат трябва ли да има изобщо данъчни оценки? Или ако са на пазарни, кой ще определя каква е пазарната цена?“, мисли Борисов.

На въпрос за идеята бъдещия председател на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да не бъде назначаван от парламента, Борисов каза: „Чух идеята президента да назначава, а не парламента. Направете един експеримент, направете така и дайте 3 часа на българските медии да го видят този човек. Ако удържи на проверката, съм готов на разговор, който и да е. Нека дадат предложения“, каза Борисов.

Той подчерта, че отговаря само за своята партия. „Другите партии виждате – те ги плюват – мислят, че дъжд ги вали. В ГЕРБ се подават оставки, всички тези хора и те имат семейства – имат майки, бащи, жени, деца, мъже. Това влияе на хората, тези с по-лабилна психика не могат да издържат на това напрежение. Виждате, имаме хора завършили на Запад, той дошъл, за да даде това, което може в политиката, не може, просто не издържат. То е непрекъснато отвсякъде. Мога оставки да искам само от ГЕРБ, защото имаме коалиционно споразумение, в което е описано, че тези, които са предложени от „Обединени патриоти“, не мога да се намесвам, мога да препоръчам, мога да си кажа мнението“, каза Борисов. на въпрос такъв ли е случая с шефа на строителния контрол

На въпрос за скандала с апартаментите на строителната компания „Артекс“, продадени на управляващи на цени, по-ниски от пазарните, както и спирането на строежа на сградата им „златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, Борисов заяви, че не той лично спира строежи.

„Аз не спирам строежи, моята роля е да се опитам да събера няколко институции съдействам проблем да бъде решен. Оттам нататък институциите действат. Ние сме правова държава, не мога да кажа този строеж спрете, моята роля е на модератор на замесени няколко институции“, каза Борисов.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930