Connect with us

България

Борисов „спасява“ Рилския манастир от фалит с мярката 60/40

Публикувана

на

Правителството ще отпусне 600 000 лева, с които Рилският манастир да продължи реконструкцията си. Отделно ще бъдат отпуснати още 1,3 милиона лева за пречиствателна станция. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител.

Kъде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир? Това се питат в Светата обител, след като за първи път от години насам в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО.

Премиерът Бойко Борисов обаче лично се е заел да помогне на светата обител и това ще стане с мярката за кризата 60 на 40. Това стана ясно преди минути, когато пристигна на посещение на място в Рилския манастир, където го посрещна игуменът дядо Игнатий. Двамата провеждат в момента среща на четири очи и обсъждат проблемите на манастира.

Първо обаче Борисов запали няколко свещи в църквата на манастира и се поклони пред иконите. 

„Взехме решение и утре ще гласуваме с колегите от Министерски съвет – 600 000 лв., колкото е имало миналата година като субсидия на манастира, извън парите, които сме дали на Светия синод, да се дадат директно на манастира, за да се продължи реконструкцията и да се разплатят с хората“, каза Борисов след срещата. Пътят дотук е прекрасен, отчете още премиерът и каза, че е готова пожарната, полицейското управление, прави се и пречиствателна станция за 1,3 млн.лв.

„Ще дадем пари и на другите три манастира, които са на директно подчинение на Светия синод, за да не изпаднат и те в тази ситуация. Сутринта научих за това и на обяд съм тук“, отчете Борисов и каза, че не иска да коментира никакви други въпроси. „Онзи ден се излъгах на Поморие да ви кажа. Друго няма да коментирам“, заяви той и призова медиите да покажат какво е направено и колко са хубави ремонтите.

 

Премиерът похвали новия път, по който е стигнал до манастира и който правителството изгради преди 2 години. „Прекрасен е новият път, изграден до там. Фантастичен и продължава да е фантастичен, беше целият с дупки. Не съм видял свлачище, но ще спра да го видя. Ако някъде са паднали скали заради некачествено строителство от времето на комунизма, ще ремонтирам и това“, каза той.

А всичко това: „За да може Господ да ни помага, както по Великден не затворихме църквите“, обясни Борисов.

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 000 лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея“, разказва дядо Евлогий.

От Дирекцията по вероизповеданията обясниха, че след промени в закона от миналата година, парите, предназначени за Българската православна църква вече се разпределят от Светия Синод.

Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче посочиха, че въпросната сума стига само за заплатите на служителите на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement