Connect with us

България

Борисов: смяната на външния министър след моето искане е „абсолютно съвпадение“

Публикувана

на

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като „абсолютно съвпадение“ смяната на външния министър в служебния кабинет на Димитър Главчев. Премиерът направи рокадата само няколко часа след като Борисов поиска от него да смени Стефан Димитров. Така Главчев предложи на президента външен министър да стане настоящият депутат и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

Той каза пред журналисти, че философията на Конституцията е била направена така, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да носят отговорност. “Нека бъдат любезни колегите, да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност към това, което сътворихме.“

„Последните 9-10 месеца ГЕРБ е носел 100% отговорността за външната политика. Ярко политическо лице като Мария Габриел управляваше министерството, а аз съм председател на парламентарната външна комисия. Искам доктрината и идеологията, която развивахме, да бъде продължена“, каза още Борисов.

„Когато гласувахме Конституцията, си говорехме как ще сме един блок за следващите 10 години – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС“. „В първите дни на Конституцията бях там, когато за правосъден министър Пеевски предложи Христо Иванов. Той отказа и Пеевски предложи Славов, какви са аргументите – не знам. Оттам нататък сътворихме това, което приехме“, посочи лидерът на ГЕРБ.
Борисов допълни, че за това правителство отговорност носи парламентът. ГЕРБ носи отговорност за министерството на отбраната, защото Запрянов е техен кадър. “За всичко друго не носим отговорност”, допълни политикът.

„Съвестта ми е чиста, ако назначат Даниел Митов, ще кажа ГЕРБ носят отговорност за външната политика“, заяви бившият премиер. За Кирил Вътев Борисов каза, че има добри отношения с него.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.
Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

А вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни